Stäng

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens stegutrustning

Foto: Räddningstjänsten.

Kontakt

Räddningstjänsten i Svedala
Befäl i beredskap
040-626 82 31. Akut läge, ring 112.
raddningstjansten@svedala.se

Räddningstjänsten i Svedala har utrustning och kompetens för att kunna bistå med utrymning genom fönster i byggnader som är anpassade för detta och som ligger inom det område där insatstiden för räddningstjänsten är tillräckligt kort. Informationen på den här sidan vänder sig främst till dig som är byggherre i kommunen, och ska projektera brandskyddet för din byggnad.

Räddningstjänsten har förmåga att bistå med utrymning via bärbar stege om det vertikala avståndet mellan marken och ett fönsters underkant eller balkongräcket inte överstiger 11 meter. Räddningstjänstens höjdfordon kan användas för utrymning om det vertikala avståndet mellan marken och ett fönsters underkant eller balkongräcket inte överstiger 23 meter. Båda varianterna förutsätter att körvägar och marken nedanför har anpassats så att räddningstjänsten kan ställa upp och använda sin utrustning på ett snabbt och säkert sätt.

Boverkets byggregler anger övriga förutsättningar och krav på fönster, byggnaden i övrigt och användningen av lokalerna för att lagen ska tillåta att det behövs assistans från räddningstjänsten för utrymningen.

Allmän information om säkerhet vid utrymning från våningar ovan markplan

Om räddningstjänstens bärbara stegar måste användas för utrymning förutsätter detta att de utrymmande från byggnaden har förmåga att klättra ut på stegen och ta sig ner på egen hand. Räddningstjänsten kan resa stegen mot fönstret/balkongen men själva utrymningen måste den som ska utrymma klara av själv.

Utrymning med hjälp av höjdfordon är säkrare, eftersom de utrymmande då kan få hjälp av räddningspersonal och inte behöver klättra på stege. För att uppnå en så bra personsäkerhet som möjligt är det därmed att föredra att höjdfordon kan användas, vilket ställer krav på uppställningsplatser.

Det som allra helst är att föredra är att byggnader utformas så att utrymning kan ske på ett säkert sätt utan att assistans från räddningstjänsten behövs, till exempel med två separata utrymningstrapphus eller med ett brandsäkert trapphus, så kallat Tr-trapphus.

Räddningstjänstens responstid

Av tätorterna i Svedala kommun är det endast Svedala som kan nås av räddningstjänstens förmåga att utrymma med stegutrustning inom 10 minuter. Övriga tätorter har längre insatstid. 

Karta över svedala kommun med räödmarkerat område. Illustration.

Räddningstjänstens täckningsområde (responstid). Illustration: räddningstjänsten.

Figuren ovan visar Svedala kommun och det område (inom rödfärgad avgränsning) som Svedala kommuns räddningstjänst kan nå med utrustning för bistånd till utrymning inom en responstid på 10 minuter. För att sedan erhålla insatstid, vilket är den förmåga som är avgörande i bygglagstiftningen, måste även tiden för åtkomst till byggnaden och uppställning av utrustningen räknas in, vilket varierar beroende på förutsättningar och räddningsvägar på den aktuella platsen.

Publicerad 2020-09-30 kl 10:52
Sidansvarig: Kyllan Quick
Uppdaterad 2023-10-19 kl 10:16