Förebyggande teamet
Kontakt
Vi erbjuder stöd och samtal till familjer i ett tidigt skede innan större bekymmer uppstår. Målgruppen är barn- ungdomar samt vårdnadshavare i åldrarna 0-18 år med särskilt fokus på åldrarna 0-16 år.
Förebyggande teamet består av tre socialrådgivare som arbetar med förebyggande arbete och tidiga samordnade insatser (TSI) i Svedala kommun. Förebyggande teamet tillhör öppenvården. Socialrådgivarnas arbete bygger på att erbjuda stöd till familjer, samverka tvärprofessionellt, sprida kunskap om socialtjänstens arbete och stödinsatser genom att indirekt förbygga att barn far illa och främja goda uppväxtvillkor. I rollen ingår det även att vägleda föräldrar i kontakter med myndigheter och andra instanser.
Samverkan är kärnan i förebyggande teamets arbete. Samarbetspartners är inom socialtjänsten, region, skola (förskola upp till gymnasiet), elevhälsa, fritid, polis, andra verksamheter inom kommunen, frivillig- och brukarorganisationer. Samverkan krävs för att hjälpa familjer i ett tidigt skede.
Vi arbetar under tystnadsplikt och journalför inte. Vi har dock anmälningsplikt.
Förebyggande teamet erbjuder:
- Biståndslösa råd- och stödsamtal (till föräldrar, barn, ungdomar och familjer). Till oss kan ni komma på samtal även vid mindre svårigheter.
- Konsulterande och handledande till olika yrkesgrupper som möter barn, unga och familjer.
- Föreläsningar, presentationer och workshops enskilt eller tillsammans med andra professioner utifrån olika teman inom ramen för förebyggande arbete.
Förebyggande teamet delar lokal med familjeteamet (Gjuterigatan 2, Svedala). Tillsammans arbetar vi med råd- och stödsamtal samt med vissa föräldrautbildningar.
E-tjänst: Råd och stödsamtal till vårdnadshavare, öppna ny flik
Vi arbetar även med:
-
Skola, socialtjänst, polis, fritid samt säkerhet och beredskap (SSPF) som är ett brottsförebyggande arbete med fokus på elever i mellanstadiet upp till gymnasiet inom kommunen. SSPF samverkansform, öppna ny flik
- ”Youngster” (orosamtal) för unga i riskzon för normbrytande beteende inom ramen för SSPF.
- Uppsökande arbete som bland annat innefattar informationsspridning av socialtjänstens arbete på exempelvis föräldramöten eller vid andra forum.
- "Liten och trygg" - handledningsmaterial om våld mot barn som riktar sig till föreskolepersonal. Liten och trygg är hämtat ifrån Brottsoffermyndigheten, öppna ny flik