Vårdnad, boende, umgänge
Kontakt
040-626 80 00
Öppettider
Måndagar kl 08:00-16:30
Tisdagar kl 08:00-16:30
Onsdagar kl 08:00-16:30
Torsdagar kl 08:00-16:30
Fredagar kl 08:00-15:00
Om föräldrar inte lyckas lösa vårdnads-, boende- och umgängesfrågorna på egen hand, eller med hjälp av samarbetssamtal hos socialtjänsten, kan någon av föräldrarna eller båda gå vidare till tingsrätten för att få saken prövad.
Informationssamtal
Det är krav på att föräldrar ska ha deltagit i informationssamtal innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge. Samtalen, som är kostnadsfria för föräldrarna, bokar du genom att ta kontakt med familjerätten.
Syftet med informationssamtalen är att ge föräldrarna relevant information som kan underlätta för dem att i ett tidigt skede hitta den lösning som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Föräldrarna kan delta i ett och samma gemensamma samtal men vid behov finns möjlighet att komma till enskilt samtal. I samband med samtalet utfärdas ett intyg som sedan ska lämnas till domstolen.
Tingsrätten
Tingsrätten ska se till att frågorna blir ordentligt utredda. Tingsrätten får ge socialtjänsten/familjerätten i uppdrag att verkställa en utredning gällande detta.
Tingsrätten kan ange riktlinjer för hur utredningen ska genomföras samt när den ska vara slutförd.
Utredningen ska fokuseras på barnet och barnets behov.
Familjerätten har en ambition att genomföra utredningarna med delaktighet och tydlighet.
Utredningsprocessen ska vara tydlig så att den ger trygghet för de berörda. Utredningarna har ett tydligt barnperspektiv som stödjer sig på forskning och beprövad erfarenhet. Utredningarna ska inte öka konflikten mellan föräldrarna utan verka för att minska den.
Det händer att föräldrarna kommer överens om hur det ska se ut för barnet/barnen. Man kan då skriva ett avtal hos familjerätten som är juridiskt bindande. Vårt utredningsarbete avslutas då och då även målet hos tingsrätten.
Kontaktperson vid umgänge
Barn har rätt till umgänge med den föräldern som barnet inte bor tillsammans med. Av olika skäl kan barnet behöva att någon annan vuxen är med vid barnets umgänge med föräldern.
Föräldrarna kan på eget initiativ vända sig till oss på familjerätten i Svedala kommun för att ansöka om kontaktperson vid umgänge. Domstol kan också bestämma att vi ska utse en vuxen person som ska vara med vid umgänge s k umgängesstöd.
Vem kan vara kontaktperson?
Det krävs ingen speciell utbildning för att bli kontaktperson. Du ska vara en trygg och stabil person som lever ett ordnat liv. Du ska kunna förhålla dig neutral och sätta barnets bästa främst, särskilt i de fallen när det finns vårdnadstvist mellan barnets föräldrar.
Hur blir jag kontaktperson?
Om du är intresserad av att vara kontaktperson ska du fylla i blanketten intresseanmälan kontaktperson vid umgänge. Därefter kommer vi att ringa dig för att boka en tid med dig. Innan du får ett uppdrag som kontaktperson gör vi en utredning, vilket innebär att vi träffar dig minst en gång och gör registerkontroll hos polisen och socialtjänsten. Vi kan också begära referenser, antingen från andra kommuner eller från närstående.