Separation, skilsmässa
Kontakt
040-626 80 00
Öppettider
Måndagar kl 08:00-16:30
Tisdagar kl 08:00-16:30
Onsdagar kl 08:00-16:30
Torsdagar kl 08:00-16:30
Fredagar kl 08:00-15:00
Det är inte alltid föräldrar kommer överens efter att man beslutat sig för att gå åt skilda håll och många gånger är det barnet som kommer i kläm. Hur ofta ska barnet vara hos mamma respektive pappa? Hur ska vårdnaden utövas? Hur ska samarbetet se ut? Dessa är bara några frågeställningar som man ibland kan behöva hjälp med.
Familjerätt
Till oss kan du vända dig för att få stöd för dig och ditt barn när det gäller detta.
Familjerättsliga frågor styrs av lagstiftning. Information om gällande lagstiftning finns på regeringens webbplats
Länkar
- Familjerätt på nätet
- Regeringen
- Försäkringskassan
- Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF)
Samarbetssamtal till föräldrar
Familjerätten erbjuder samarbetssamtal till föräldrar som har separerat eller står inför en separation.
Syftet med samtalen är att ni ska hitta lösningar beträffande umgänge, boende eller vårdnad för barnet/ barnen och därigenom undvika långvariga och smärtsamma juridiska processer. Vi träffar föräldrarna gemensamt och vi kan också träffa barnen om det bedöms vara lämpligt.
Tingsrätten kan ge familjerätten i uppdrag att anordna samarbetssamtal, som ett led i att söka nå samförståndslösningar tidigt i domstolsprocessen.
När ni själva söker hjälp genom samarbetssamtal sker ingen registrering. Är det tingsrätten som ger familjerätten uppdraget registreras det.
Telefonrådgivning
Vi erbjuder telefonrådgivning i frågor som rör samarbete kring barn.
Avtal och överenskommelse
Föräldrar som är överens kan reglera frågor om vårdnad, boende och umgänge genom ett avtal eller en överenskommelse.
Överenskommelsen kan föräldrarna själva skriva. Många tycker att en skriven överenskommelse ger dem struktur i det gemensamma föräldraansvaret. När föräldrar varit på samarbetssamtal kan familjerätten hjälpa till att utforma en överenskommelse.
Det finns även en möjlighet att skriva avtal i vårdnads-, boende- och umgängesfrågor.
För att avtal ska gälla krävs att det godkänns av socialnämnden. Ett godkänt avtal får samma verkan som en dom i tingsrätten.
Socialnämnden ska godkänna avtalet om vårdnad, boende och umgänge om överenskommelsen är till barnets bästa.
Begäran om upplysningar
Tingsrätten kan meddela tillfälligt beslut i mål om vårdnad, boende och umgänge.
Inför det beslutet kan domstolen begära upplysningar från socialnämnden om domstolen kan behöva för att fatta beslutet. Inför yttrandet blir ni då i de allra flesta fallen kallade till samtal hos familjerätten.
Underhållsbidrag
Alla föräldrar är skyldiga att efter förmåga bidra till sina barns försörjning. Detta gäller oavsett om man bor med barnet eller inte.
Underhållsskyldigheten gäller till dess barnet fyllt 18 år. Om barnet går i skola när det fyller 18 år eller återupptar studierna före 19 års ålder är föräldrarna underhållsskyldiga till dess grundutbildningen är avslutad men längst tills barnet fyller 21 år.
En förälder som inte bor tillsammans med sitt barn bidrar genom att betala underhållsbidrag. Om föräldrar är överens kan de själva skriva ett avtal om underhållsbidrag. Om föräldrar inte är överens kan domstolen bestämma hur mycket underhåll en förälder ska betala.
Om en förälder inte kan eller vill betala underhållsbidrag kan barnet få underhållsstöd. Försäkringskassan lämnar upplysningar om underhållsstödet och betalningsvillkoren för detta.
Läs mer på Försäkringskassans sida
Socialnämnden ska sörja för att föräldrar får hjälp att träffa avtal om fördelning av resekostnader. Det primära betalningsansvaret för resekostnaderna ligger dock på den förälder som barnet umgås med.