Föräldrautbildningar
Kontakt
Det är inte alltid enkelt att vara förälder. Här har vi samlat de föräldrautbildningar som erbjuds via familjeteamet i Svedala kommun. Utbildningarna kan finnas som ett stöd när vardagen känns svår eller om du är i behov av att förstärka ditt föräldraskap. Alla utbildningar som erbjuds hos oss är kostnadsfria.
Vi rekommenderar att båda föräldrarna/vårdnadshavarna deltar i föräldrautbildningarna, ifall det är möjligt.
Utbildningsledarna är utbildade i de olika föräldrautbildningarna som erbjuds, de har erfarenhet i att arbeta med familjer i olika konstellationer.
Anmälan
Anmälan till föräldrautbildningarna görs via e-tjänst, telefon eller e-post.
E-tjänst: Föräldrautbildningar, E-tjänstportalen, öppnar ny flik
Barn i föräldrars fokus - föräldrar som ska eller har separerat och är i konflikt (BiFF)
Håller ni på att separera och kommer inte överens eller har separerat och är i konflikt?
BiFF är en metod som har sitt ursprung ur Rädda Barnen och har funnits sedan 2005.
Av flera naturliga orsaker har många svårigheter att samarbeta och komma överens kring sitt eller sina barn efter en separation. Detta är inget ovanligt, men ditt barn påverkas av detta högsta grad (även om det inte finns en öppen verbal konflikt sinsemellan).
BiFF är en kort föräldrautbildning med tre träffar. Fokus under utbildningen är att synliggöra hur barn påverkas av föräldrars konflikt och separation. Du som förälder får ny kunskap om hur de kan stödja sitt barn på bästa möjliga sätt.
De tre träffarna har följande tema:
- Förändring hos barnet
- Barns rättigheter, barns nätverk och anknytningsteori
- Barns utvecklingsfaser och kommunikation
Eftersom varje tema bygger på varandra behöver man delta på samtliga träffar.
Föräldrapar går i grupper var för sig och är blandad med mammor och pappor.
Totalt: 3 träffar, 2 h per tillfälle.
Max antal personer: 8 per grupp
COPE (barn 10-18 år)
Riktar sig till dig som förälder som vill stärka din relation till din tonåring.
Du kanske vill att det ska minska med tjat och bråk i hemmet och ha fler trevliga stunder tillsammans? Här får du möjlighet att utveckla ditt föräldraskap och möjlighet att möta föräldrar i en liknande situation.
Vid varje träff kommer vi titta på filmklipp från igenkännande vardagliga situationer och arbetar med specifika föräldrastrategier vid varje utbildningstillfälle. Tillsammans kommer vi att diskutera och komma fram till olika lösningar utifrån filmklippen. Eftersom strategierna bygger på varandra behöver man delta på samtliga träffar.
COPE (Community Parent Education Program) har sin grund i forskning från Kanada. I Sverige har COPE använts i cirka 20 år och är en väl utvärderad föräldrautbildning. COPE är en utbildning som rekommenderas av Socialstyrelsen och förvaltas av BUP – Barn och ungdomspsykiatrin Skåne, Region Skåne.
Utbildningen pågår både under vår- och höstterminen i Svedala kommun.
Totalt: 8 träffar, 2 h per tillfälle.
Max antal deltagare: 14 st
rePULSE föräldrastödsutbildning (0-20 år)
För att förstå andra behöver man först förstå sig själv.
Utbildningen riktar sig till föräldrar som vill ha mer kunskap om emotionell, kognitiv och social utveckling. Utbildningen handlar om att du som förälder ska få ökad självkännedom, inte bara för att förstå ditt eget agerande utan även ditt barns. Du kommer att få tips och tydliga exempel på hur man ska stöda sitt barn i mognadsutvecklingen samt hur man kan träna på sociala färdigheter. Under utbildningen arbetar vi med impulskontroll. Vi kommer att reda på vad som väcker känslor hos dig och hur det kan påverka ditt föräldraskap. Inom utbildningen kommer vi att öva på koncentrations- och avslappningsövningar.
rePULSE har sin grund i Kognitiv Beteende Terapi (KBT).
Totalt 5 träffar, 2h per tillfälle.
Max antal personer: 10 st
Trygghetscirkeln COS-P (barn 0-6 år)
Trygghetscirkeln är en utbildning för dig som har funderingar kring till föräldraskap och vill stärka samspelet med ditt barn.
Utbildningen (Circle of Security) har sin grund i anknytningsteori och har sin grund i cirka 60-års forskning. I själva forskningen har man undersökt vad som gör barn trygga och hur föräldrar kan hjälpa och stötta sina barn i att få en god självkänsla.
Syftet med trygghetscirkeln är att hjälpa sitt barn bli tryggt, genom att kunna läsa av och tolka barnets behov. Genom att kunna läsa av, tolka och möta sitt barns behov resulterar i att barnet får sina grundläggande behov tillgodosedda. På så sätt skapar man en trygghet hos barnet.
Under utbildningen utforskar vi vad ni som förälder behöver ge era barn när de utforskar världen med sina känslor. Tillsammans kommer vi även att titta på hur era egna erfarenheter avspeglas i ert föräldraskap. Vi kommer att titta på olika filmklipp som visar upp föräldraskap i olika situationer. Fokus är att prata om hur vi är tillräckliga som föräldrar.
Eftersom utbildningsinnehållet bygger på varandra behöver man delta på samtliga träffar.
Totalt: 8 träffar, 2 h per tillfälle
Max antal deltagare: 8 st
Har du frågor om våra föräldrautbildningar?
Välkommen att kontakta Familjeteamet.