Stäng

Rökfria miljöer

Foto: Marie Linnér/Scandinav bildbyrå

Tobakslagen ger personer som inte röker rätt till rökfria miljöer. Genom att respektera rökförbudet bidrar du till en mer hälsosam miljö för alla och speciellt för barn och unga.

Fram till 2019 gällde rökförbud på skolgårdar och områden vid förskolor och fritidshem. När den nya tobakslagen trädde i kraft sommaren 2019 fick vi fler ställen utomhus där det inte är tillåtet att röka. Syftet med förbudet är att öka tillgängligheten till allmänna platser för personer som inte vill eller bör utsättas för tobaksrök på grund av allergi eller liknande samt att göra rökningen mindre synlig för att förhindra att fler börjar röka. Detta är extra viktig i förhållande till barn och ungdomar. För dig som driver en verksamhet, har lokaler eller utomhusområden som allmänheten kan besöka är det viktigt att du känner till reglerna.

Var är det förbjudet att röka?

  • uteserveringar utanför till exempel restauranger och kaféer,
  • utomhusområden i anslutning till kollektiva färdmedel, exempelvis busshållplatser och tågperronger,
  • lokaler för hälso- och sjukvård,
  • lokaler öppna för allmänheten som biografer, bibliotek, väntsalar med flera,
  • inhägnade idrottsanläggningar utomhus,
  • lekplatser som allmänheten har tillträde till,
  • hotell och liknande och
  • entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till myndigheter, mataffärer, restauranger och lokaler för hälso- och sjukvård.

Rökförbudet gäller inte bara cigaretter utan också elektroniska cigaretter, vattenpipor, rökning av örtprodukter och produkter som motsvarar rökning men inte innehåller tobak.

Vem ansvarar för att rökförbudet följs?

Den som har ansvar över platsen, till exempel den som äger lokalen eller verksamheten, ska se till att ingen röker på dessa platser. Det ska finnas skyltar som visar att rökning är förbjudet och det får inte finnas askkoppar eller annat framställt som kan förvirra besökarna.

Skyltar för nedladdning:

All rökning förbjuden (stående)

All rökning förbjuden (liggande)

All rökning förbjuden utanför entrén (stående)

All rökning förbjuden utanför entrén (liggande)

Vart vänder man sig om man störs av rökning?

Om du störs av rökning ska du i första hand kontakta den som är ansvarig för verksamheten eller platsen. De är ansvariga för att se till att ingen bryter mot lagen på deras område. Om det inte hjälper kan du höra av dig till Bygg och miljö.

Mer information

Du hittar mer information på Folkhälsomyndighetens sida.

Publicerad 2019-06-19 kl 09:11
Sidansvarig: Ronja Tavakolnia
Uppdaterad 2024-04-08 kl 10:35