Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Rökfria miljöer

Foto: Marie Linnér/Scandinav bildbyrå

Den 1 juli 2019 trädde en ny tobakslag i kraft som introducerade nya rökfria miljöer utomhus. Detta medför att det blir förbjudet att röka på bland annat uteserveringar och busshållplatser.

Lagen om tobak och liknande produkter som trädde i kraft sommaren 2019 introducerade flera nya rökfria miljöer utomhus, till skillnad från den tidigare tobakslagen som främst begränsade rökning inomhus. Det gäller platser som allmänheten använder, till exempel:

  • tågperronger
  • busshållplatser
  • uteserveringar
  • lekplatser
  • inhängande idrottsarenor
  • entréer till allmänna byggnader

Principen är att du ska kunna använda dig av funktioner i samhället utan att behöva utsätta dig för rökning. Begreppet rökning med den nya lagen inkluderar även användning av e-cigaretter, vattenpipor och rökning av örtprodukter eller njutningsmedel. Alla dessa är också förbjudna i de nya rökfria miljöerna.

Om rökfria miljöer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Regler och tillstånd för försäljning av tobak

Information om regler och tillstånd vid försäljning av tobak och liknande produkter

Publicerad 2019-06-19 kl 09:11
Sidansvarig: Erika Hibe
Uppdaterad 2020-01-15 kl 11:11