Lindholmens borgruin
Lindholmens borg vid Börringesjöns nordvästra strand är idag en gräsbevuxen kulle, men i slutet av 1300-talet reste sig här en betydande försvarsanläggning i rött tegel, med kärntorn, hörntorn och ett 18 meter högt porttorn. Lindholmen var då en riksborg och ett starkt danskt fäste. Borgen låg mitt i våtmarken och hade dubbla vallgravar och en kraftig ringmur som bildade en fyrkant på 40X50 meter. Här hade en tid Waldemar Atterdags dotter, drottning Margarethe I, sin bostad och arkeologiska fynd visar på hög komfort och stor lyx.
Kung byxlös
Slutet av 1300-talet var en orolig tid och Hansan hade inställt handeln över Östersjön. Efter ett slag i Falköping 1389 fängslades den svenske kungen Albrekt av Mecklenburg. Han fick sedan, tillsammans med sin son Erik, sitta inlåst på Lindholmen i 6 år - under drottning Margarethes, Kung Byxlös’, vakande öga. Margarethe var under denna tid regent i Norge, Danmark och Sverige och Lindholmen var politiskt centrum i Norden. Förlikning krävdes och fredsförhandlingar inleddes. Man började i Falsterbo men fortsatte på Lindholmen. I förhandlingarna deltog förutom Margareta och Albrekt med sina följen, ett stort antal biskopar, ärkebiskopar och andra statsmän från de nordiska länderna och Nordtyskland. Dessutom en stor mängd riddare med följen.
Upp mot 3 000 människor kan ha samlats i och kring Lindholmens borg under de 16 dagar som mötet varade. Fred slöts och fredstraktaten skrevs under den 17 juni 1395. Freden pekar rakt fram mot Kalmarunionen två år senare - då de Nordiska länderna blev en union.
Drottning Margarethes trädgård
Vid Lindholmens borgruin väster om Börringesjön finns många gamla träd i den så kallade Drottning Margarethes trädgård. Här finns ett varierat landskap med omväxlande bokskogar åkrar och betesmarker. Där Sege å rinner ut ur Börringesjön finns stora betade fuktängar på det som tidigare var åkermark. I ån förekommer bland annat den sällsynta fisken grönling.
Trakterna runt Lindholmen är rik på rovfåglar och året runt kan man se glada, ormvråk, havsörn och kungsörn.