Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Historia om Svedala kommun

Foto: TA Fotografi

Kontakt

Svedala kommun är en av Sveriges 290 kommuner. Svedala, kommunens största ort med Svedala station, uppstod efter tillkomsten av Malmö-Ystads järnväg (MYJ, 1874) och Lund–Trelleborgs järnväg (LTJ, 1875), varigenom orten blev en järnvägsknut och flera industrier förlades dit. Bara och Klågerup är, förutom Svedala, kommunens större tätorter. Här har vi lagt upp spännande information om Svedala kommuns historia.

Om Bara

Bara kommun, var en kommun i dåvarande Malmöhus län. Bara var den sista kommun som upphörde i samband med den senaste kommunreformen, då den gick upp i Svedala kommun 1977. Eftersom Bara fanns kvar så länge hann den vara egen kommun under ett antal år då det nya, generella kommunbegreppet hade börjat gälla. Den nuvarande tätorten Bara började byggas 1964 söder om kyrkan invid de hus och gårdar som tidigare utgjorde byn Värby.

Om Klågerup

Klågerups tätort ligger i Hyby socken norra delen av Svedala kommun. Klågerup var centralort i storkommunen Bara kommun som existerade mellan 1952 och 1977.

Vi har firat 40-årsjubileum

År 2017 fyllde Svedala kommun 40 år, eftersom det var 1977 som Bara kommun istället kom att tillhöra Svedala kommun. För fyrtio år sedan blev alltså kommunen så som den är idag, med Svedala, Bara och Klågerup som de största orterna.

Kulturhistoria, kulturmiljö och kulturarv

Du kan också läsa om kommunens kulturhistoria och kulturarv här på svedala.se. 

Publicerad 2016-04-22 kl 13:01
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2019-11-27 kl 16:09