Stäng

Historia om Svedala kommun

Stationsplan år 1910. Foto: Svedala kommun

Kontakt

Hanna Svärdh Nilsson
Bibliotekarie
040-626 82 03
hanna.svardhnilsson@svedala.se

Svedala kommun är en av Sveriges 290 kommuner. Svedala, kommunens största ort med Svedala station, uppstod efter tillkomsten av Malmö-Ystads järnväg (MYJ, 1874) och Lund–Trelleborgs järnväg (LTJ, 1875), varigenom orten blev en järnvägsknut och flera industrier förlades dit. Bara och Klågerup är, förutom Svedala, kommunens större tätorter.

Olga – hembygdsportal

Det finns olika vägar att gå om du vill veta mer om Svedala kommuns historia. I vår digitala hembygdsportal Olga hittar du historiska sammanfattningar om våra huvudorter och om viktiga händelser i historien. Till denna webbportal kan du också bidra med egna berättelser och förslag om innehåll.

Hembygdsportal Olga

Svedalasamlingen

Besök Svedalasamlingen på biblioteket i Svedala. Där finns en omfattande samling böcker och skrifter om orter och händelser i vår kommun. Du kan även söka efter material hemifrån via bibliotekets katalog

På Svedala bibliotek finns också en utställning med föremål och bildspel som kan inspirera till vidare forskning i stort och smått.

Projekt "Gatunamns-historia på skyltar"

Föreningen Svedala-Barabygden och Svedala bibliotek har tillsammans ansökt och fått pengar för att tillgängliggöra historien i våra kommundelar på ett nytt sätt. Det är Jordbruksverket som beviljat projektet ”Gatunamns-historia på skyltar” – ett projekt som prioriterats av Leader Söderslätt.

Projektet består av nya skyltar på ett 30-tal vägar i kommunen där man genom en mycket kort text nedanför vägnamnet får en förklaring på vem personen var. Till exempel finns ”Fru Görvels gata”. Vem var hon? Vad gjorde hon så att hon fick en egen väg uppkallad efter sig? På alla stolpar finns det sen QR-koder till webben där du kan läsa mer. I den historiska portalen "Olga" lägger vi upp en interaktiv karta som visar var skyltarna finns. Det blir också en bok där du kan fördjupa dig i historierna samt en illustrerad barnbok för att tillgängliggöra historierna för de yngre.

Med hjälp av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genomför vi projektet fram till december 2024. Vi släpper saker allt eftersom de blir färdiga, så håll utkik här på webbplatsen.

Logotyp Leader och EU med texten Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden, illustration.
Publicerad 2016-04-22 kl 13:01
Sidansvarig: Camilla Fröslev
Uppdaterad 2023-03-07 kl 15:04