Historia om Svedala kommun
Kontakt
Svedala kommun är en av Sveriges 290 kommuner. Svedala, kommunens största ort med Svedala station, uppstod efter tillkomsten av Malmö-Ystads järnväg (MYJ, 1874) och Lund–Trelleborgs järnväg (LTJ, 1875), varigenom orten blev en järnvägsknut och flera industrier förlades dit. Bara och Klågerup är, förutom Svedala, kommunens större tätorter.
Olga – Svedala kommuns hembygdsportal
Det finns olika vägar att gå om du vill veta mer om Svedala kommuns historia. I vår digitala hembygdsportal Olga hittar du historiska sammanfattningar om våra huvudorter och om viktiga händelser i historien. Till denna webbportal kan du också bidra med egna berättelser och förslag om innehåll.
Olga – Svedala kommuns hembygdsportalen, öppnar ny flik
Svedalasamlingen
Varmt välkommen att besöka Svedalasamlingen på biblioteket i Svedala. Det är en omfattande samling böcker och skrifter om orter och händelser i Svedala kommun. Du kan även söka efter material hemifrån via bibliotekskatalogen på bibliotekets webbplats
Bibliotekskatalogen, webbplats Biblioteken i Svedala, öppnar ny flik
På Svedala bibliotek finns också en utställning med föremål och bildspel som kan inspirera till vidare forskning i stort och smått.
Gator med historia
Svedala kommun och Föreningen Svedala-Barabygden har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden för att lyfta fram historien i våra kommundelar. Leader Söderslätt är också med och bidrar till projektet.
Vi har satt upp nya skyltar på cirka 30 vägar runt om i kommunen. På skyltarna får du veta mer om de personer som gett namn åt våra gator, till exempel ”Fru Görvels gata”. Vem var hon, och varför har hon fått en gata uppkallad efter sig?
Varje skylt har också en QR-kod som leder till Olga, Svedala kommuns hembygdsportal. Där kan du läsa mer om personerna bakom gatunamnen och se en karta över var skyltarna finns.
Olga – Svedala kommuns hembygdsportalen, öppnar ny flik
Kulturhistoriska fastigheter
Killehuset
På Möllebergavägen i Bara hittar du ett pittoreskt korsvirkesbyggnad från början av 1800-talet byggt i rött korsvirke och vitputsad lersten. Helvalmat tak med vass, sockel i gråsten. Blåmålad dörr och fönsterspröjsar. Ingår i detaljplan fastställd 1978.08.30 i ett med K betecknat område ”…reservat för befintlig kulturhistoriskt värdefull bebyggelse”.
Verksamhet: Kultur och Fritid hyr ut fastigheten till mindre sammankomster och utställningar. Trädgården används för friluftsteater, midsommarfirande med mera.
Aggarps kvarn
På Aggarpsvägen i Svedala ligger Aggarps kvarn/mölla (så kallad holländare) i fem våningar, byggd 1896. Sockel i gråsten med vita fogar, väggar och ”hätta” i trä klätt med tjärpapp. Ovanför gråstensmuren omges kvarnen av en brygga i brunt trä och vitt räcke.
Mjölnarebostaden
På Aggarpsvägen i Svedala ligger det före detta bostadshuset Mjölnarebostaden som byggdes i slutet av 1800-talet. Huset består av en våning och vind. Sockel i gråputsad sten, väggar i vitputsat tegel. Sadeltag med svartmålad korrugerade plåt. Veranda med spröjsade fönster. Bostaden är sammanbyggd med ett uthus i rött tegel med murat kryssförband. Gammaldags trädgård.
Verksamhet: Hyrs ut till mindre sammankomster och utställningar.
Hembygdsföreningen Svedala-Barabygden har tillsyn och sköter mindre renovering reglerat i ett avtal mellan Svedala kommun och föreningen. Föreningen använder huset som föreningslokal och arrangerar Mölledag en gång per år. På parkeringen anordnas kommunens officiella Valborgsfirande.