Allmänna val
Kontakt
Vi har fyra allmänna val som hålls i Sverige och de är det yttersta uttrycket för att vi lever i en demokrati. Vart fjärde år håller vi val på nationell, regional och lokal nivå till riksdag respektive regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Vart femte år håller vi val till Europaparlamentet.
I valen utser väljarna sina företrädare som ska representera dem i de beslutande församlingarna såsom riksdag, region- och kommunfullmäktige samt europaparlamentet under avsedd mandatperiod.
Alla svenska medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och som är eller har varit bosatta i riket har rätt att rösta i de allmänna valen.
Valet till riksdagen
Det är val till riksdagen vart fjärde år, andra söndagen i september. Då går väljarna till vallokalerna för att bestämma vilka personer som ska representera dem i riksdagen. Samma dag som det är riksdagsval är det också val till regioner och kommuner. Nästa planerade val till riksdagen är den 13 september 2026.
Riksdagens uppgifter, Sveriges Riksdag, öppnar ny flik
Valpresentation 2022, Valresultat, Valmyndigheten, öppnar ny flik
Valet till regionfullmäktige (Region Skåne)
Regionfullmäktige är Region Skånes högsta beslutande organ. Här sitter 149 ledamöter som väljs direkt av dig som bor i Skåne. Region Skåne fattar beslut band annat om hälso- och sjukvården, kolletivtrafik, frågor kring kultur och näringsliv. Nästa planerade val till regionfullmäktige är söndag 13 september 2026.
Politisk organisation Region Skåne, öppnar ny flik
Valet till kommunfullmäktige
Kommuninvånare väljer vilka politiker som ska sitta i kommunfullmäktige vart fjärde år. Valet sker samtidigt som valet till riksdag och regionen. Kommunfullmäktige fattar beslut om bland annat skola, gatu- och parkmiljöer, miljövård, utomhusbad, äldrevård och äldreboenden, hemtjänst med mera.
Nästa planerade val till kommunfullmäktige är söndag 13 september 2026.
Så styrs Svedala kommun — kommunens organisation
Lokala folkomröstningar
Utöver de fyra valen finns även lokala folkomröstningar. En folkomröstning är ett sätt att få reda på vad folket tycker i en viss fråga. Det är kommunen som beslutar om en lokal kommunal folkomröstning, antingen på eget initiativ eller på begäran från medborgarna. Det är kommunfullmäktige som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.
En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i kommunfullmäktige motsätter sig det. Efter det att kommunfullmäktige beslutat att en folkomröstning ska hållas bestämmer fullmäktige vad som ska stå på valsedlarna, det vill säga:
- hur alternativen ska vara formulerade,
- vilket datum folkomröstningen skall hållas
- vilka lokaler som ska användas
- om det skall tillämpas förtidsröstning.
Dessa fyra frågor har folkinitiativet inget inflytande över, men självklart kan vissa initiativtagare lämna synpunkter till fullmäktige om hur man ser på saken.
En kommunal folkomröstning är endast rådgivande och efter omröstningen ska kommunfullmäktige fatta ett beslut i den sakfråga som omröstningen gäller. Kommunfullmäktiges beslut fattas med enkel majoritet.
Folkinitiativ och folkomröstningar innebär en ökad administrativ belastning. Kostnaderna för att bereda det ärende som väcks genom initiativet kan variera men generellt är det själva folkomröstningen som kostar. Här är det stor skillnad i kostnad mot om folkomröstningen genomförs i anslutning till ett allmänt val.
En kartläggning av det reformerade folkinitiativet som gjordes 2013 på uppdrag av dåvarande Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att kommunerna själva beräknade kostnaden till i genomsnitt 34 kronor per medborgare och folkomröstning. 34 kronor januari 2013 motsvarar 45 kronor oktober 2024 (källa: Ekonomifakta/inflation snurran)
I Svedala kommun genomfördes en lokal folkomröstning 26 maj 2019 och frågan gällde etablering av kriminalvårdsanstalt i Svedala kommun.
Valet till Europaparlamentet (EU-valet)
Den 9 juni 2024 var det val till Europaparlamentet. Valet avsåg vilka EU-politiker från Sverige som ska företräda Sverige mandatperioden 2025–2029. Sverige har 21 platser i Europaparlamentet. Vart femte år håller vi val till Europaparlamentet.
Europaparlamentet är den enda direkt folkvalda EU-institutionen. Ledamöterna kallas EU-parlamentariker och deras uppgifter är bland annat att besluta om nya lagar och EU:s budget tillsammans med ministerrådet.
EU-val 2024, Valmyndigheten, öppnar ny flik
Val till Sametinget 18 maj 2025
I sametingsvalet väljer det samiska folket 31 företrädare till det folkvalda organet, kallat plenum. Val till Sametingets politiska organ har hållits vart fjärde år sedan 1993.
Svedala kommun kommer inte att tillhandahålla någon service rörande sametingsvalet. Mer information om valet finns på val.se
Ansvarar för att genomföra valen
I varje kommun ansvarar valnämnden för att genomföra valen.