Hjälp till att bekämpa invasiva arter
För fjärde året i rad driver Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten en informationssatsning om invasiva arter riktad till allmänheten. I år deltar rekordmånga organisationer, myndigheter och kommuner för att hjälpas åt att öka kunskapen om dessa arter, och Svedala kommun är en av dem.
Många känner till problemet med invasiva främmande arter. Men vi behöver göra mycket mer för att hjälpa till att hindra spridningen. Dessa arter är ett stort problem som påverkar biologisk mångfald, hälsa och orsakar kostnader både för enskilda och för samhället. Vad du gör som privatperson spelar stor roll.
Vi sprider invasiva främmande arter ofta utan att ens veta om det. Det gör du genom att bland annat slänga växtavfall i naturen, slänga dem på komposten eller ta med dig växter och frön hem från en utlandsresa. På Naturvårdsverkets hemsida kan läsa mer om hur dessa växter och arter ser ut och hur du ska bekämpa dem.
Artdatabanken har en websida, invasivaarter.nu, där du kan rapportera in fynd av invasiva främmande arter.
Så hanterar vi invasiva arter på kommunens mark
Svedala arbetar aktivt för att bekämpa bland annat jättelokan genom en löpande bekämpningsplan på de områden vi känner till och genom att undersöka och utvärdera olika metoder för effektiv bekämpning, säger Jon Springe, enhetschef på Gatu- och parkenehten.
Bekämpningsplanen i dagsläget innebär huvudsakligen att plantorna huggs ner 3–5 gånger per säsong för att undvika att växten sprider sig och för att utarma plantorna över tid. Det är ett tålmodigt arbete som kommer att kräva flera år på de ytor som bekämpas.
Alla gudaträd är nu borta på kommunalmark. Vi håller koll på att de fröer som fortfarande finns kvar i marken inte ger upphov till nya växter.