Stäng

Om elevhälsa

Barn- och elevhälsan

Elevhälsan tillhandahåller medicinsk, psykologisk, social- och specialpedagogisk/logopedisk kompetens som ett komplement till förskolans och skolans verksamhet genom att

  • bidra med kompetens i skolans elevhälsoarbete
  • delta i förskolans/skolans arbete med att utforma en god lärmiljö
  • delta i skolutveckling
  • delta i förskolans/skolans värdegrunds och likabehandlingsarbete
  • handleda, ge stöd och konsultation till personal och vårdnadshavare
  • kartlägga och utreda en elevs behov i syfte att nå målen
  • stödja enskilda barn och ungdomar samt grupper
  • samverka med samhällets övriga barn- och familjestödjande verksamheter

Skolornas elevhälsoteam och Barn- och elevhälsan för elevhälsans gemensamma dokumentation i programmet Prorenata. För journalpliktiga skolsköterskor, skolläkare, skolpsykologer och skollogopeder sker journalföringen i samma dokumentationssystem.

Den medicinska elevhälsan använder sig även av elevhälsans webbportal som är kopplat till Prorenata journalsystem där samtycke och information kan inhämtas av vårdnadshavare inför exempelvis vaccinationer eller hälsouppgifter inför kommande hälsosamtal. Mer information om elevhälsans webbportal finns att läsa på Prorenata.

Nationell patientöversikt (NPÖ) 

Från och med 1/8 2025 kommer barn- och elevhälsan (skolsköterska, skolläkare, psykolog samt logoped) ges möjlighet att ta del av NPÖ. NPÖ gör det möjligt för vårdgivare att dela journalinformation med varandra i syfte att öka förutsättningarna för en god och patientsäker vård. Vårdgivare kan ta del av (konsumera) andra vårdgivares journalinformation men också själva dela (producera) journalinformation. I NPÖ speglas journalinformation från olika vårdgivares olika journalsystem och utgör därmed en så kallad sammanhållen journal vilken regleras av Lag (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. 

Elevhälsans logopeder, psykologer, skolläkare och skolsköterskor har möjlighet att ta del av (konsumera) andra vårdgivares journalinformation i NPÖ under följande förutsättningar: 
 

  • Att uppgifterna rör ett barn/en elev som logoped, psykolog, skolläkare och skolsköterska har en aktuell vård/patient relation till. 
  • Att uppgifterna som logoped, psykolog, skolläkare och skolsköterska avser ta del av har betydelse för vården/uppdraget. 
  • Att samtycke finns i de fall lagen avser att samtycke krävs Lag (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. 
  • För barn på förskola och elever i grundskola ska inte samtycke inhämtas. 
  • För elever på gymnasiet ska en mognadsbedömning göras om samtycke kan anses behöva inhämtas. Bedöms eleven som mogen utifrån ålder ska eleven tillfrågas genom muntlig dialog som innefattar åldersanpassad information. 

Elevhälsans medicinska insats

Elevhälsans medicinska insats (EMI) är en egen verksamhetsgren inom elevhälsan, här ingår skolsköterskor och skolläkare. Insatsen styrs av Hälso- och sjukvårdslagen (SOSFS 1997:8). EMI övertar Barnhälsovårdens uppdrag att följa barns utveckling. Den medicinska insatsen ska tillföra medicinsk kompetens samt omvårdnadskompetens som ett stöd i det pedagogiska arbetet i grundskolan och gymnasieskolan. Det nationella vaccinationsprogrammet är en del av den medicinska insatsen.

Psykologer

Den psykologiska kompetensen ska tillföra kunskap om barns hälsa, lärande och utveckling till förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. 

Kuratorer

Kuratorn kan erbjuda stöd åt elever och konsultation till personal i förskola och skola samt föräldrar gällande sociala och psykosociala frågor. Kuratorn samarbetar och samverkar också med andra verksamheter kring hjälp- och stödbehovet för barn/elev. Kuratorns roll är att minska riskfaktorer och öka skyddsfaktorer, hos barn/elev och i dess omgivning.

Språkteam

Språkteamets arbete fokuserar på tidiga insatser när det gäller barn och elever i språklig sårbarhet och hörselnedsättningar samt på att vara delaktig i arbetet kring att utveckla lärmiljön i klassrummet.

Navet

Navet är barn-och elevhälsans mötesplats på Marknadstorget i Svedala centrum. Här finns psykologer och språkteam när de inte är ute i våra verksamheter.

Publicerad 2023-01-10 kl 08:06
Sidansvarig: Julia Billinger
Uppdaterad 2025-04-23 kl 10:43