Stäng

Bra att veta som nyanländ i Svedala

Här hittar du som nyanländ lokal information om Svedala som kan vara bra att känna till.

Bibliotek

Bibliotek finns i Svedala, Bara och Klågerup. 

Länk till bibliotekens hemsida

  • På biblioteket kan du läsa eller låna böcker och tidningar. Det finns även böcker med lättläst text. Här finns också dagens tidning.
  • På biblioteken finns gratis WiFi och tillgång till datorer som du gärna får låna på plats. Du kan också få datorhandledning.
  • Du kan låna hem böcker och spel för barn och vuxna.
  • Att få ett lånekort kostar ingenting, ta med ditt pass första gången när du ska ansöka om kort.
  • Du kan även få hjälp att kopiera, scanna eller skriva ut någon sida.
  • Det finns aktiviteter för barn och unga som är gratis. Till exempel finns det pysselverkstad, filmvisningar och sagostunder.
  • På biblioteket finns ett Språkcafé en gång i månaden. Hit är du välkommen för att prata, fika och träffa svenskar för att öva på att lära dig svenska.

Bada och simma

På sommaren finns det två simbassänger utomhus (friluftsbad) och en badsjö. På friluftsbaden finns även simskola. Baden har öppet ungefär från 1 juni till siste augusti varje år. Här finns mer information om simskola eller öppettider

Länk till friluftsbadens hemsida

Observera; Friluftsbaden i Svedala och Bara är bemannade med badvärdar för ökad säkerhet och service. Allt badande sker alltid på egen risk oavsett om det sker i sjö eller bassäng. Föräldrar uppmanas att hålla uppsikt över sina barn. För att få bada utan vuxens sällskap ska barn vara minst 12 år och simkunniga.

Föreningsliv

Svedala kommun har ett rikt föreningsliv för både barn och vuxna. Föreningarna erbjuder ett varierat utbud av olika idrott, teater och friluftsliv.

Här kan du läsa mer om föreningarna i Svedala kommun

Cykla

I Svedala kommun är det lätt att cykla till affären, jobbet eller skolan, både inom kommunen och mellan flera närliggande kommuner. Att cykla är också ett miljövänligt, snabbt och hälsosamt sätt att ta sig fram på.

  • Det är lag på att alla barn under 15 år måste ha cykelhjälm men vuxna uppmanas också att ha hjälm.
  • Du måste enligt lag ha cykellyse på när det är skymning eller mörkt.
  • Använd gärna reflexer.
  • Lås din cykel för att förhindra stöld.

Åka tåg och buss

Svedala har bra tåg- och bussförbindelser till Ystad, Malmö och Lund. Via Skånetrafiken kan du lätt se var buss och tåg går via kartor och här kan du också köpa biljetter.

Länk till Skånetrafikens hemsida

Sjuk

Om du är akut sjuk eller är i behov av akut vård – ring 112. Förklara tydligt vad som hänt och berätta var du är.

Vid sjukdom

Om du behöver vård av läkare ska du höra av dig till din lokala vårdcentral. Asylsökande barn har rätt till sjukvård och tandvård så som alla andra barn som bor i Sverige.

Besök på vårdcentral är gratis för barn och har en avgift för vuxna. Avgiften kan variera runt 300 kr. Stäm alltid av med din vårdcentral vad det kostar för dig när du bokar din tid.

I Svedala finns två vårdcentraler:

Sveakliniken i Svedala

Bokskogens vårdcentral i Bara

1177

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning, om du är osäker på när du ska söka vård eller vart du ska gå. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär. Du kan ringa telefonnummer 1177 dygnet runt. Det kostar inte något.

1177 på olika språk

Läs mer här: Att vårda sin hälsa och att hitta rätt i vården välj mellan olika språk

Vaccinationer för barn och vuxna

Barn erbjuds vaccin för elva olika allvarliga sjukdomar. Prata med din vårdcentral eller skolsköterska om ditt barns vacciner.

Tandläkare

Tandvård är gratis i Sverige tills du är 23 år. Från det att du är 24 år måste du betala själv. Barn kallas till tandvården i Sverige regelbundet från de att de är tre år för att undersöka tänderna. Om du som vuxen behöver tandvård får du själv ringa och boka tid hos en tandläkare.

Kris

En kris är en oväntad händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Kommunen har en krisberedskap för sådana situationer. Du kan också förbereda dig själv för en kris.

Här kan du läsa mer om kris och krisberedskap

Här kan du läsa mer om krisinformation för barn, webbplats Lilla Krisinfo

Publicerad 2024-02-07 kl 13:58
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2024-03-15 kl 11:52