Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Hjärtstartare vid plötsligt hjärtstopp

Skylt för hjärtstartare och själva hjärtstartaren.

Kontakt

Plötsligt händer det. Någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp mitt framför dig. Det kan hända i kön i mataffären, på banken eller på gatan utanför. Det kan hända vem som helst, var som helst och när du minst anar det. Om du är förberedd och kunnig i Hjärt- och lungräddning kan du i dessa lägen rädda ett liv!

När personer drabbas av hjärtstopp blir situationen snabbt dramatisk. Det viktigaste är att så snabbt som möjligt få den drabbade under vård. Men vägen till hjälp kan ofta ta minst 10 minuter, vilket är dyrbara minuter som måste utnyttjas på bästa sätt av alla som finns på plats.

Hitta närmaste hjärtstartare

Innan ambulansen kommit är det viktigt att så snabbt som möjligt få igång personens hjärtrytm igen. Här är hjärtstartaren eller, defibrillatorn som den ofta kallas, ett utmärkt hjälpmedel.

Svedala kommun, Svedalas Civilförsvarsförbund och olika företag i kommunen har placerat ut hjärtstartare på flera platser i kommunen.

Webbplats Sveriges hjärtstartarregister 
(Sök i hjärtstartarregistret på adressen du befinner dig på för att se närmaste hjärtstartare.)

Påbörja hjärt-lungräddning (HLR)

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

På Vårdguidens webbplats kan du läsa mer om hur du genomför hjärt- lungräddning.

1177 Vårdguiden, om hjärt- lungräddning

Utbilda er i hjärt-lungräddning

Räddningstjänsten i Svedala erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning för företag, föreningar och andra organsiationer. Kontakta oss för mer information!

Publicerad 2016-05-17 kl 17:12
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2020-09-30 kl 09:58