Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Ansluta till kommunalt vatten och avlopp

Kontakt

Vatten- och avlopp, VA
040-626 80 00
kommunen@svedala.se

Alla fastigheter behöver vatten och avlopp (VA). Antingen kan du ha kommunalt VA eller så kan du ha enskilt VA, det vill säga egen brunn och eget avloppsreningsverk. Anslutning till kommunalt VA sker ofta i samband med att du bygger ett nytt hus. Anslutning kan ibland också ske i ett äldre hus, som tidigare har haft enskilt VA.

Är du intresserad av att ansluta din fastighet till kommunalt vatten och avlopp behöver du skicka in en ansökan till VA-enheten. Först behöver du dock ta reda på om fastigheten ligger innanför eller utanför verksamhetsområdet. Det påverkar nämligen i vilken grad vi på kommunen kan hjälpa dig.

Kontakta oss för att ta reda på inom vilket område din fastighet ligger

För att ta reda på om din fastighet ligger innanför eller utanför verksamhetsområdet är du välkommen att kontakta oss på VA-enheten.

Fastighet innanför verksamhetsområdet

Om din fastighet ligger innanför verksamhetsområdet är Svedala kommun skyldiga att tillgodose fastigheten med vatten och avlopp. Det gäller enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412). Generellt är det de större tätorterna så som Svedala, Klågerup, Bara och Holmeja som är innanför verksamhetsområdet.

Mer information om anslutning innanför verksamhetsområdet

Fastighet utanför verksamhetsområdet

Om din fastighet ligger utanför verksamhetsområdet kan vi ansluta den till vatten och avlopp om det är tekniskt möjligt. Generellt ligger områdena utanför de större tätorterna utanför verksamhetsområdet. Vi kan dock inte garantera att din ansökan kommer att beviljas.

Mer information om anslutning utanför verksamhetsområdet

Informationsbroschyr till dig som ska bygga nytt eller bygga om

Bygga nytt eller bygga om? Det här behöver du veta om vatten och avlopp

Publicerad 2021-06-03 kl 09:06
Sidansvarig: Sara Dri
Uppdaterad 2021-10-20 kl 13:07