Egenkontroll livsmedelssäkerhet
Kontakt
Egenkontroll är ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet. En god och genomtänkt egenkontroll innebär att du minskar riskerna för kunders ohälsa och att du kan garantera säkra livsmedel i din restaurang eller livsmedelsbutik.
Det är alltid livsmedelsföretagaren som har ansvaret för att livsmedlen som släpps ut på marknaden är hälsomässigt säkra, rätt märkta och att de kan spåras.
System för egenkontroll
Enligt Europaparlamentets livsmedelslagstiftning ska du som livsmedelsföretagare ha ett system för egenkontroll. Syftet med egenkontrollen är både att förebygga hälsorisker och att säkerställa redlighet.
Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att se till att du har ett fullständigt och väl fungerande system för egenkontroll.
Samlad information i en pärm
Skaffa gärna en pärm med register för ditt system för egenkontroll. I pärmen förvarar du dina skriftliga rutiner för verksamheten. Här kan du också spara dokumentationen av kontroller (journal för egenkontroll) och beskrivning av hur du hanterar eventuella problem (avvikelser och korrigerande åtgärder). Spara dokumentationen och var beredd att visa upp den vid kontrollen.
Förslag på egenkontrollprogram
Du kan också läsa Bygg och miljös förslag på hur du bygger upp ditt egenkontrollprogram. Glöm inte att alla verksamheter är unika och att du som företagare är ansvarig att se till att egenkontrollen är anpassad för just din verksamhet.