Hygienlokaler
Kontakt
Hygienlokaler kallar vi de lokaler där kunder erbjuds någon form av hygienisk eller fysisk behandling. Några exempel är massage, fotvård, hårvård, piercing, tatuering, solarium och olika skönhetsbehandlingar.
Bygg och miljö har tillsyn över dessa lokaler och vi kontrollerar bland annat temperatur, belysning, ventilation och risken för förekomst av fukt och mögel. Vi granskar även verksamhetens rutiner för rengöring av verktyg och städning av lokalerna samt rutiner för att minimera risken för smittspridning. Vissa verksamheter omfattas av en anmälningsplikt.
Verksamheter med anmälningsplikt
Du måste anmäla din verksamhet till Bygg och miljö om du använder verktyg som är skärande eller stickande och som innebär risk för blodsmitta, det vill säga att kroppens hud eller slemhinnor punkteras. Verksamheten får starta tidigast sex veckor efter att du gjort anmälan. Om du startar en yrkesmässig hygienisk verksamhet utan att först anmält verksamheten till Bygg och miljö, kan en miljösanktionsavgift tas ut. Solarier måste anmälas enligt strålskyddslagen.
Hygienlokaler som du behöver anmäla:
- Akupunktur
- Fotvård
- Piercing
- Håltagning som sker med sterilt smycke och sitter i en engångskassett
- Rakning med kniv och hyvel
- Tatuering
- Solarier
För alla verksamheter som måste anmälas gäller mer preciserade krav på egenkontroll. Kraven finns i förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll. Anmälningsblankett och information om anmälningspliktiga verksamheter finns att hitta här:
Anmälan om lokal för hygienisk behandling
Verksamheter som genomför kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar ska anmäla sin verksamhet till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Mer information om detta finner du här:
IVO - Estetisk kirurgi och injektionsbehandlingar
Verksamheter som inte kräver anmälan
Använder du inte verktyg som är skärande eller stickande med risk för blodsmitta, måste du inte lämna in en anmälan. De allmänna kraven på egenkontroll gäller fortfarande och vi på bygg- och miljönämnden har tillsyn över verksamheten.
Hygienlokaler som inte behöver anmälas:
- Manikyr/pedikyr/nagelbyggare
- Hårvård
- Massage och annan kroppsvård
- Skönhetsbehandling och hudvård och zonterapi
- Diatermi
- Laserbehandling
Genom att du frivilligt informerar om din verksamhet till Bygg och miljö kan vi lämna de råd och anvisningar som behövs.
Registrera din verksamhet för hygienisk behandling
Mer information om hygieniska verksamheter och egenkontroll finner du här:
Socialstyrelsen - Yrkesmässig hygienisk verksamhet
Egenkontroll
Egenkontrollen är ett redskap för dig som ansvarig att kunna säkerställa att varje kund ska få en säker behandling i ett behagligt inomhusklimat. Det kan handla om avtal med fastighetsägaren gällande ventilationen och städrutiner för dig och för hela lokalen om du hyr plats hos någon annan. Det kan gälla hur du och kunden går igenom hälsorisker inför en behandling eller hur du tar emot synpunkter på din behandling. Egenkontroll handlar även om hantering av avfall och kemikalier. Att samla all information och alla rutiner ger dig en bättre överblick och möjlighet att ge dina kunder ett tryggt besök.
Hantering av stickande och skärande avfall
Om det i verksamheten används skrapande, stickande och skärande verktyg så som rakkniv, nålar och skalpellblad ska dessa hanteras med stor försiktighet. När verktygen är förbrukade ska dessa hanteras separat som riskavfall och ska tas omhand av företag med särskilt tillstånd för transport av farligt avfall. Ett avtal kan slutas mellan ett företag som erbjuder hämtning av farligt avfall, eller så kan du själva kontakta länsstyrelsen för att bli godkänd för att transportera avfallet.
Andra regler
Din verksamhet kan också behöva bygglov eller bygganmälan. Ta därför alltid kontakt med vår byggavdelning innan du börjar planera din verksamhet eller vill göra ändringar i din lokal.
Om bygglov och anmälan i Svedala kommun
Tillsynsavgift
Vi tar ut en avgift vid handläggning av anmälan. Vi tar även ut en avgift för tillsyn när vi inspekterar din verksamhet. Taxan finner du här: