Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Lagar och regler om arbetsmiljö

Foto: Scandinav bildbyrå

Kontakt

Arbetsmiljölagen ligger till grund för allt arbetsmiljöarbete och kompletteras av reglerna i Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljölagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att en god arbetsmiljö uppnås på arbetsplatserna.

För den dagliga verksamheten på arbetsplatsen kompletteras lagen av föreskrifter och allmänna råd från Arbetsmiljöverket (AFS). Föreskrifterna reglerar arbetsmiljöarbetet mer i detalj och där kan du läsa mer om bland annat risker, sociala och organisatoriska faktorer, farliga ämnen eller maskiner. De föreskrifter som gäller för verksamheten ska finnas tillgängliga på arbetsplatsen i tryckt eller digital form. Detsamma gäller för Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöförordningen.

Vill du beställa branschanpassade regelpaket (för dig som chef) eller bara veta mer om den lagstiftning som styr arbetsmiljöarbetet så kan du gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida och avdelning för lag och rätt.

Publicerad 2019-07-05 kl 07:55
Sidansvarig: Alexandra Ihd
Uppdaterad 2020-10-13 kl 08:23