Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Förbättrad trygghet på mötesplatserna – Ungdomarnas röster visar vägen

Publicerad 2025-01-17 kl 08:02
Uppdaterad 2025-01-17 kl 15:23

Sedan höstterminen 2023 undersöker Ungas Fritid varje termin tryggheten på mötesplatserna i Svedala och Bara för att förbättra miljön för våra ungdomar. Höstens undersökning visar positiva resultat och lyfter viktiga åtgärder för framtiden.

Ungas Fritid i Svedala kommun arbetar för att mötesplatserna ska vara trygga och välkomnande för alla ungdomar. För att säkra detta görs nu trygghetsundersökningar två gånger per år, på våren och hösten. Syftet är att följa upp insatser och låta ungdomarna själva påverka sin vistelse.

– Tryggheten är A och O. Genom att mäta vad ungdomarna upplever kan vi anpassa oss och skapa en miljö där de känner sig hörda, sedda och trygga, säger Mårten Jönsson, fritidsassistent på Ungas Fritid.

Höstens resultat visar framsteg

Undersökningen från höstterminen 2024, där 98 ungdomar från årskurs 6 till gymnasiet deltog, visar flera förbättringar:

  • Andelen som skattar tryggheten till 10 av 10 har ökat från 54,1 % till 59,2 %.
  • Snittet för trygghetsskalan har stigit från 8,51 (vårterminen) till 8,67 av 10.
  • Andelen som sett någon bli dåligt behandlad har minskat från 26,5 % till 20,4 %.
  • Andelen som berättar för personalen om något händer har ökat från 52,2 % till 70 %.

– Vi är glada att fler ungdomar känner att de vågar dela med sig. Vi kan ju inte vara överallt och vår chans att jobba på tryggheten ökar när besökarna berättar för oss hur de har det, fortsätter Mårten.

Insatser som gör skillnad

Sedan vårens undersökning har flera insatser gjorts. Exempelvis har personalnärvaron ökat i idrottshallen, och reglerna för hemgång och ordning har setts över. Ungdomarna bidrog även med egna förslag för att förbättra tryggheten:

  • Mer personal vissa dagar.
  • Strängare regler och tydligare konsekvenser vid otryggt beteende.
  • Ökad närvaro av trygghetsvärdar, framför allt på fredagskvällar.

Som en direkt åtgärd anpassas personalbemanning vissa dagar och samarbetet med trygghetsvärdar utvecklas.

Fortsatt fokus på relationer och engagemang

Arbetet med att skapa trygga mötesplatser handlar inte bara om regler och bemanning, utan också om att bygga relationer och lyssna på ungdomarnas behov. 87,8% av de som svarat på undersökningen känner att de har förtroende för en eller flera i personalen.

– Vi fortsätter att arbeta på att bygga relationer med ungdomarna så de känner sig sedda, det är nyckeln till en trygg miljö. Nästan alla känner också att personalen räcker till vilket är väldigt viktigt, säger Mårten Jönsson.

Ungas Fritid kommer fortsätta att använda trygghetsmätningarna som ett verktyg för att förbättra verksamheten och ha välkomnande mötesplatser.

Sidansvarig: Julia Billinger