Skånes lärare och skolledare möts i Svedala

2024 var Svedala kommun även värd för Syntes23, en kickoff för den stora konferensen i år.
Den 6 mars möts Skånes lärare och skolledare i Svedala. Då står vi som värd för Lärarnas skolutvecklingskonferens 2025 som arrangeras av FoU Skola hos Skånes Kommuner. 360 skolledare och lärare från hela Skåne kommer till en spännande och lärorik dag i Aggarpshallen.
Lärarnas skolutvecklingskonferens vänder sig till forsknings- och skolutvecklingsintresserade lärare, förskollärare och skolledare i Skåne. Det är en bro mellan vetenskap och praktik. Syftet är att skapa en arena för professionellt lärande där deltagarna kan dela och fördjupa sina kunskaper och frågeställningar. Under konferensen varvas huvudtalare med presentationer och diskussioner om utmaningar, studier och lösningar.
Lärarnas skolutvecklingskonferens är ett återkommande event. Första konferensen var 2017 i Lund, därefter har den återkommit vartannat år med olika värdkommuner. Den 6 mars är det alltså Svedalas tur.
– Vi ser fram emot värdskapet för Lärarnas skolutvecklingskonferens där målet är att minska klyftan mellan teori och praktik kopplat till undervisning inom samtliga skolformer. Det är redan en etablerad arena för skolans professioner att dela beprövad erfarenhet. Vi vill bidra till att etablera konferensen ytterligare som den ledande plattformen i Skåne för professionsutveckling, säger utbildningschef Fredrik Aksell.
12 föredrag från Svedala kommun
Precis som vid de tidigare konferenserna är Svedala kommun väl representerade med föredragshållare på scen.
– Vi vill vara en skolkommun i framkant och tror på denna typ av arenor. Dessutom är det bra att synas och bidra i olika sammanhang. Av årets totalt 32 föredrag på konferensen är inte mindre än 12 bidrag från medarbetare i kommunen, berättar utvecklingsstrateg Michael Rystad.
Detta är Svedala kommuns bidrag i år:
- Barns lärandeidentitet - jag vill, jag vågar jag kan! – Charlotte Nilsson och Annika Aveling
- Digitaliseringens vara eller icke vara, barns rätt till en likvärdig utbildning i en digital tid – Maria Molina
- Skapa möjligheter med AI i förskolläraruppdraget – Sefika Mehmet och Ann-Sofie Eklöv
- En modell för ett framgångsrikt utvecklingsarbete – Petra Johansson och Marie Bäckvall
- Normkritik blir normkreativitet – Annika Karlsson
- Likvärdighet och tidiga insatser i förskolan – Maria Thelander och Maria Wallin
- Att skapa ett innovativt och inspirerande möte för vårdnadshavare – Vanja Strömstedt och Sandra Florén
- Mind the Gap - Fortbildning på vetenskaplig grund för förstelärare och rektorer – Cristian Abrahamsson
- Vägen till en flerspråkig undervisning på Roslättsskolan – Josefine Lagesson och Paulina Lindsjö
- Ett utvecklingsarbete om undervisningskvalitet i anpassad grundskola – Caroline Nilsson
- Att tolka derivator med hjälp av enheter – Engbert Langevald och Andreas Rosenberg
- Idrott och hälsa i förskolan – Martina Blom och Emma Hvala
Förutom skolutvecklingskonferensen innehåller värdskapet också alltid en mindre konferens året innan. 2024 var alltså Svedala kommun värd för Syntes23, en release av 14 utvecklingsartiklar skrivna av deltagare som medverkade på skolutvecklingskonferensen 2023 i Landskrona. Samtidigt var Syntes23 en kickoff för den stora konferensen i år. Då kom drygt 80 lärare och skolledare från hela Skåne till Aggarpshallen.
En utbildningskommun för framtiden
Att Svedala kommun vill stå som värd för dessa konferenser är en del av en medveten satsning. Kommunen har i många år satsat långsiktigt på kvalitet och kompetens vilket lockar skickliga lärare och skapar nyfikna elever säger Fredrik Aksell.
– Svedala är mer än bara en växande kommun, det är en plats där utbildning fungerar som grunden för livslång framgång. En bra utbildning är nyckeln till att öppna dörrar – både för individen och för samhället. Vårt engagemang för kontinuerlig förbättring och innovation innebär att vi alltid är redo att välkomna nya barn och elever, och att vi ständigt utvecklas för att möta deras behov. Vi vill helt enkelt vara en utbildningskommun för framtiden, avslutar Fredrik.