Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala kommun har några av Sveriges bästa offentliga kök

Publicerad 2024-11-05 kl 10:44
Uppdaterad 2024-11-07 kl 10:57

Från vänster uppifrån: Kyrkskolan tillsammans med Lina Jönsson, Bara backars förskola, Klöverstugans förskola, Aggarpskolan.

Stjärnregn över våra skolkök och förskolekök! Fyra av kommunens skolor och förskolor har blivit utsedda till några av Sveriges bästa offentliga kök i tävlingen Sveriges Offentliga Måltider 2024, tidigare White Guide Junior/Senior.

Dessa är:

  • Aggarpskolan – 2 stjärnor
  • Bara backars förskola – 1 stjärna
  • Klöverstugans förskola – 2 stjärnor
  • Kyrkskolan – 2 stjärnor

1 stjärna ges till de offentliga kök som bjuder på en måltidsupplevelse över genomsnittet i Sverige. Några av våra kök har dessutom tilldelats 2 stjärnor, som endast ett mindre antal kök i hela Sverige får. Dessa har visat ett extra stort intresse och ansvar för måltiderna.

Tävlingen bedömer inte bara smak och presentation, utan också faktorer som hållbarhet, pedagogiskt samarbete, minskning av matsvinn och användning av lokala råvaror.

– Vi är otroligt stolta över våra köks fantastiska prestationer och ser fram emot att fortsätta bjuda på måltider som inspirerar och gläder våra barn och ungdomar, säger måltidschefen Lina Jönsson som själv utsågs till “Årets måltidschef” i tävlingen.

Motiveringar

Aggarpskolan, Svedala

“Det märks direkt att det här köket drivs av kockar med rätt värderingar och en kunskap utöver det vanliga. Matsalen tillhör de trevligaste i Sverige
och maten som serveras är både näringsriktig, klimatberäknad och väldigt välsmakande.”

Kyrkskolan, Svedala

“Här gör man allt för att inte slänga någon mat. Och det går! Överbliven mat kan bli buljonger, fonder, biffar, soppor och pajer. Det här tyder inte bara på en skicklighet inne i köket, utan om en medvetenhet som är helt nödvändig. Matsalen må vara liten och oansenlig, men matlagningen är mästerlig.”

Klöverstugans förskola, Svedala

“På den här medvetna, drivna förskolan kretsar
mycket kring ”från jord till bord”; att få barnen att förstå kretsloppet. Till sin hjälp har köket sina egna odlingar, temadagar, matlagning tillsammans med barnen, dialog med föräldrarna och återkommande samarbeten med pedagogerna.”

Sidansvarig: Lina Bajraktari