Hur jobbar socialtjänsten med våld i nära relationer?
Våld i nära relationer är vanligare än man tror och förekommer i alla samhällsklasser och grupper. Om du är utsatt för våld, eller utsätter någon annan för våld och behöver hjälp att sluta, kan du kontakta socialtjänsten i Svedala kommun.
Här arbetar Sara och Sophie som är socialsekreterare och utreder de ansökningar som kommer in. Sara berättar om arbetet:
– Varje månad får vi in cirka 1–2 ansökningar som handlar om våld. Många av dem handlar om fysiskt våld men även psykiskt våld och kontrollerande beteende. Att utövaren numera även kontrollerar och utövar våld digitalt har ökat.
Det finns flera olika former av våld. Det kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt, digitalt, underliggande, försummelse och hedersrelaterat.
– Det är vanligt att klienten själv inte vet vad de olika formerna av våld innebär och inte inser att de är utsatta, eller att våldet blivit så pass normaliserat att de inte förstår allvaret i vad de utsatts för. Vi behöver i varje möte med klienten fråga om våld, även när de ansöker om hjälp för något annat.
Den som utsätts för våld har ofta mycket svårt att lämna relationen. Därför händer det att en ansökan eller ett samtal inte leder vidare, för att personen ångrar sig och drar tillbaka sin ansökan.
– Det som är viktigt i de mötena är att de vet att vi finns och att de när som helst kan höra av sig igen. Det finns ofta en stor ambivalens i att lämna, ansöka och polisanmäla. Statistik visar att det i snitt tar sju försök att lämna sin våldsutövande partner, innan du är redo. Den som är våldsutsatt normaliserar och internaliserar situationen. Det är ett stort steg att lämna relationen och flytta till exempelvis skyddat boende, säger Sara.
När en ansökan kommit in sker en utredning och inledande samtal, där det görs en riskbedömning med hjälp av instrumentet FREDA som innehåller ett antal frågor.
– Instrumenten hjälper oss att bedöma hur farligt våldet är och om vi ska agera akut eller inte. Utifrån bedömningen gör vi också en säkerhetsplanering tillsammans.
Om du inte kan träffa socialtjänsten på deras kontor kan de träffa dig någon annanstans. Socialtjänsten har sekretess och kommer inte berätta för någon utomstående om din kontakt.
Läs mer på vår webbplats om vilken hjälp du kan få.
Du behöver inte veta exakt vad du vill innan du söker hjälp – vi finns här för att guida dig.