Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Lärare och skolledare fick en liten smakbit av ett stort arbete

Publicerad 2024-03-07 kl 09:01

Utbildningschef Fredrik Aksell hälsar välkommen.

Aggarpshallen i Svedala fylldes igår med kunskap, samtal och mingel. Drygt 80 lärare och skolledare från hela Skåne kom för att delta på konferensen Syntes23. Det är en release av utvecklingsartiklar skrivna av deltagare som medverkade på Lärarnas skolutvecklingskonferens i Landskrona förra året. Samtidigt är det en kickoff inför huvudeventet – skolutvecklingskonferensen 2025 som även den äger rum i Svedala.

Lärarnas skolutvecklingskonferens och Syntesen är återkommande event som anordnas av FoU Skola hos Skånes Kommuner i samverkan med en värdkommun. Denna gång är det alltså Svedalas tur. Konferenserna är arenor för skolans professioner. I fokus står lärande och reflektion med möjlighet att dela och fördjupa sina kunskaper.

– Vilken intressant eftermiddag! Detta är ett tillfälle där man får en liten smakbit av ett stort arbete som har gjorts. Den som vill har sedan alla möjligheter att ta detta vidare genom att läsa mer av utvecklingsartiklarna eller kontakta skribenterna. På så sätt är detta en utmärkt mötesplats för alla som är intresserade av skolutveckling på vetenskaplig grund, säger utvecklingsstrateg Michael Rystad som också är kommunens projektledare för konferenserna.      

När utbildningschef Fredrik Aksell hade hälsat välkommen till Aggarpsskolan och Svedala presenterade skribenterna utvecklingsartiklarna i parallella spår. En av årets 14 texter är skriven av Andreas Ekblad, lärare på just Aggarpsskolan. Den handlar om språk- och kunskapsutveckling genom kollegialt lärande med hjälp av Casemetodiken. Hur får vi elever intresserade av att läsa och förstå texter? Det är ett projekt som har genomförts på Aggarpskolan i samverkan med Malmö universitet. De andra artiklarna handlade bland annat om fördjupad högläsning, motivation för matematiken och kvalitet i förskolans undervisning.    

– Det är viktigt att vi delar med oss av olika utvecklingsprojekt. Jag inspireras av att både sprida kunskap och att ta del av andras kunskaper. På en sådan här dag kan man plocka russinen ur kakan till sin egen undervisning – och för mig är matematik lite extra intressant, säger Andreas Ekblad.   

Dagen avslutades med en framåtblick mot Lärarnas skolutvecklingskonferens 2025 och deltagarna hälsades välkomna tillbaka till Svedala. Då väntas flera hundra personer komma till Aggarpshallen.   

– Jag ser redan fram emot den 6 mars nästa år! Denna eftermiddag visar hur betydelsefullt det är att olika professioner möts och samtalar om skolans kärnuppdrag. I Svedala kommun vill vi skapa goda förutsättningar för detta fördjupande samtal. Vi vill helt enkelt vara en utbildningskommun för framtiden, avslutar Fredrik Aksell.

Fakta om Lärarnas skolutvecklingskonferens och Syntesen

Syntes23 och Lärarnas skolutvecklingskonferens vänder sig till forsknings- och skolutvecklingsintresserade lärare, förskollärare och skolledare i Skåne. Det är en bro mellan vetenskap och praktik. Syftet är att skapa en arena för professionellt lärande där deltagarna kan dela och fördjupa sina kunskaper och frågeställningar.

Lärarnas skolutvecklingskonferens arrangerades för första gången 2017 i Lund, därefter har den återkommit vartannat år med olika kommuner som värd. Under konferensen varvas huvudtalare med presentationer och diskussioner om utmaningar, studier och lösningar. Arrangör är FoU Skola hos Skånes Kommuner.   

En man och en kvinna står på en scen och tittar framåt. Kvinnan pratar i en mikrofon. Foto.

Michael Rystad, Svedala kommun, och Malin Bardenstam, Skånes Kommuner, höll ihop konferensen.

En man står på en scen och tittar framåt. Han pratar med publiken som man inte ser. I bakgrunden syns en stor skärm  med en pojke på som sitter i ett klassrum. Foto.

Andreas Ekblad, lärare på Aggarpsskolan, berättar om skolans arbete.

Sidansvarig: Daniel Bramsell