Ny barnbok om Svedala kommuns historia
Bibliotekarien Hanna Svärdh Nilsson har tillsammans med illustratören Christina Forsberg gjort en barnbok om kommunens historia! Boken heter ”Resor i historien: Bara – Klågerup – Svedala” och delas ut till alla femteklassare i kommunen. Den finns även att låna på alla våra folkbibliotek!
"Det har hänt saker som är värda att berätta om"
Hej Hanna! Vad handlar boken om?
– Jag har valt ut särskilda intressanta händelser som skett genom tiderna. Boken börjar i jägarstenåldern och slutar vid bygget av Sturups flygplats på 1970-talet.
I boken kan du bland annat läsa om en massgrav utanför Klågerup och om när drottning Margareta och andra stora makthavare i Europa samlades på Lindholmens borg utanför Svedala 1395. Här skedde viktiga förhandlingar som bland annat ledde till Kalmarunionen ett par år senare.
Varför ville du skriva boken?
– Det finns redan böcker om Svedala kommun men de är för vuxna. Är man barn och bor här, kanske flyttat hit nyligen, så är det viktigt att känna till lite om platsen man bor på tycker jag. Det har hänt saker här som är värda att berätta om!
Hur gick processen?
– Arbetet började 2022 och avslutades i somras, sedan trycktes boken i oktober. Det tog lång tid att plugga och läsa in mig på historien. Sedan har jag fått hjälp att faktagranska texterna av bland andra Magnus Olofsson vid Lunds universitet, och Anders Reisnert som är arkeolog och historiker. Det svåraste var att skriva på ett enkelt sätt och hitta rätt nivå – vi får se om jag har lyckats med det.
Tidstypiska karaktärer i akvarell
Bilderna har Christina målat i akvarell och diverse pennor, och sedan skannat för att använda digitalt. För projektet fick hon fria händer att tolka texterna till bilder.
– Redan vid första genomläsningarna fick jag massor av idéer och antecknade medan jag läste, små skisser och visuella intryck. Som person tänker jag ofta i bilder och har lätt att komma på hur saker skulle kunna se ut, säger Christina.
– Till varje kapitel samlade jag själv på mig referensmaterial; böcker, hemsidor och liknande. Försökte teckna av människor för att lära känna tidsandan på något vis? Sen kunde jag använda mina skissmänniskor i bilderna och placera ut dem i historien.
När det gällde kapitlet om statare åkte jag ut till Statarmuseet och frågade om jag fick ta foton och använda som grund för mina bilder – inga problem!
Vad var roligast att rita?
– Eftersom allt är gjort i kronologisk ordning så var det lite skönt när jag kunde lämna stenåldern och använda fler färger än brunt och grönt! Att få återskapa Lindholmens borg och de medeltida människorna var väldigt spännande och utmanande. Även om många av karaktärerna är fiktiva människor i en barnbok ville jag att de skulle vara tidstypiska och då passade jag på att ”nörda” ner mig i hur kläderna såg ut så att allt skulle bli någorlunda korrekt.
En bok av Svedalabor
Både Hanna och Christina har bott i Svedala sedan 20 år tillbaka. Till vardags arbetar Hanna på biblioteket i Svedala och Christina driver det egna företaget "Christina tecknar".
– Jag flyttade hit för nästan 20 år sedan och känner verkligen att Svedala är hemma nu. Eftersom jag inte är uppvuxen här så har det varit kul att lära mig mer om historien bakom platserna. En del kände jag till men nu har vi verkligen gjort mer än skrapat på ytan, säger Christina.
Boken har producerats med stöd av ”Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling” och Leader Söderslätt.