Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Vad gör Ungdomsrådet i Svedala kommun?

Publicerad 2023-05-16 kl 21:44
Uppdaterad 2023-05-17 kl 13:39

Från vänster; Eldin (från Sveriges Ungdomsråd), Ellen (från Sveriges Ungdomsråd, Huda, Cazper, kommunpolis Paul, Klara (fritidsassistent), Linda (fritidsassistent), Ebba, Clara, Amanda, Ella och Charlie.

Röster från tonåringarna i Ungdomsrådet på deras månadsmöte igår den 15 maj;

”Vi vill och kan så mycket mer, bara vi får chansen!”

”Vi är en stor del av samhället och vi vill också vara med och påverka”

En eller två gånger i månaden träffas Ungdomsrådet i Svedala kommun. Det är sju ungdomar, representanter från kommunens alla grundskolor, som träffas för att diskutera aktuella frågor. Ungdomsrådet har funnits sen 2006 och leds av ungdomarna själva men fritidsassistenter från Ungas fritid finns med på mötet för att vägleda dem. Hur håller man möten? Hur skriver man protokoll? Vad kan vi påverka? Hur lämnar man svar till inkommande frågor? Vad vill ni påverka just nu? Frågorna är många och diskussionerna intensiva.

Samarbete med polisen

Denna kväll diskuteras ett eventuellt samarbete mellan polisen och ungdomarna. Kommunpolis Paul är på besök och vill berätta att polisen inte finns dör att sätta dit ungdomar utanför att hjälpa dem.

”Jag vet det pågår utmaningar på olika nätforum där man till exempel utmanar varandra att springa på tak eller testa någon ny drog. Dessa saker är helt livsfarliga och det är detta vi vill stoppa. Vi vill att ni ska ha kul men inte göra saker som utgör fara för ert liv.” säger Paul.

Engagemang är avgörande i framtiden

Med på mötet är också representanter från organisationen Sveriges Ungdomsråd som är en paraplyorganisation för alla Sveriges ungdomsråd. De pratar om demokratifrågor och i vilka forum detta kan ske; klassråd, elevråd, kommunens ungdomsråd och så vidare. Syftet med råden är att ungdomar ska få göra sina röster hörda. ”Demokrati är jätteviktigt att alltid underhålla, säger Eldin Nurkovic som är styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd. Jag brukar säga att om man sover i en demokrati vaknar man upp i en diktatur. Engagemang är avgörande för vår framtid”.

För att ungdomarnas röster ska höras i Svedala kommun finns det ett ungdomsparlament med cirka 50 ungdomar som träffas en gång per termin på kommunhuset för att träffa politiker och tjänstemän. Däremellan finns ungdomsrådet som träffas en till två gånger i månaden för att själva kunna komma med förslag men också för att vara en informell remissinstans för kommunens olika organ. Dessutom är ungdomsrådet en kanal för att nå ungdomar i kommunen.

En informell remissinstans

”Ibland kommer någon från kommunen eller olika organisationer hit för att prata med oss. Förra mötet var det en person som kom för att diskutera vad vi tyckte om kollektivtrafiken. Det var jättebra för vi hade lite tankar om vad vi kunde göra för att underlätta att fler åker kollektivt” säger en av ungdomarna. ”En annan gång var det en person som kom och ville ha input på hur vi kan förbättra skolmaten, det var bra” säger en annan ungdom.

Grundtanken är att ungdomarna ska vara med och påverka sin framtid i kommunen. Såväl kommunens olika delar som olika organisationer eller föreningar i kommunen är välkomna att använda ungdomsrådet som ett forum för frågor och diskussion. För att få vara med i ungdomsrådet måste man ha varit med på minst ett ungdomsparlament.

Många ger styrka

På frågan om de känner sig lyssnade på svarar de ”Ibland kommer någon hit bara för att de måste ha checkat av vad vi ungdomar vill men det känns inte som de egentligen bryr sig. Men jag får en känsla av att de som kommer blir förvånade över våra bra tankar och tar till sig vad vi säger. Fler som kommer hit verkar dock ta in vad vi säger på riktigt. Vi har ju helt andra perspektiv än vad vuxna har” säger en av deltagarna. ”Vi är ju här för att vi vill vara med och påverka samhället och vår framtid. Vi har massor av idéer och förslag som kan prövas mot de vuxnas. Vi är faktiskt en rätt stor del av samhället. Dessutom känner jag att vi har många ungdomar med oss i de frågor vi uttalar oss i. Då känner man sig stark” säger en annan.

”Det jag skulle önska är lite mer återkoppling och fortsatt arbete” säger en deltagare. ”Ofta får vi en fråga och när vi har lämnat svar så får man bara ett tack och hejdå. Vi skulle gärna vilja vet hur det gick i frågan och framför allt arbeta vidare med ännu mer utveckling, mer av dialogform tack” avslutar en av deltagarna.

Utveckling av demokratiprocessen

Fritidsassistenterna Linda och Klara ser en stor utveckling i arbetet de senaste åren. Numera kan man skicka iväg ungdomar på konferenser, möten och som representanter för kommunen. Det ger stryka till hela den demokratiska processen. Ett engagemang i ungdomsrådet öppnar ofta upp andra dörrar för driv och engagemang på fler plan berättar de.

”Vi vill ha fler viktiga frågor att arbeta med” säger en av ungdomarna. Man tror att vi barn inte vill och kan – men det kan vi bara vi får chansen!”

På frågan varför de engagerar sig blir svaret enkelt. ”Det är viktigt att vi ungdomar blir respekterade och representerade i samhället. Någon måste engagera sig så varför inte vi?” avslutar de.

Fakta Ungdomsråd

Ungdomsråd finns i många kommuner och dess verksamhet syftar till att göra livet bättre för sig själv och andra ungdomar i närsamhället. Det finns en paraplyorganisation; Sveriges ungdomsråd, som samlar ungdomsråd och andra inflytandeforum för ungdomar från hela landet för att dela erfarenheter.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med Ungdomsrådet? Maila fritidsassistent Linda Lemheden. 

En dam står och pratar för ungdomar

”Berätta vad ni tänker” uppmanar fritidsassistent Klara. ”säger man ingenting är ingenting sagt och då kan vi andra inte veta”.

En grupp ungdomar pratar med en polis

Högt till tak när ungdomsrådet diskuterar.

fyra tjejer skriver på ett bläddreblock

Aktivitetsförslag planeras för sommar och höst

Sidansvarig: Karin Rosvall