Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Engagemang bidrar till helhet - kompetensutvecklingsdag

Publicerad 2023-05-03 kl 09:15
Uppdaterad 2023-05-03 kl 15:19

”Så mycket bättre tillsammans” var temat för kompetensutvecklingsdagen för barnskötare och förskollärare i Svedala kommun igår den 2 maj. Drygt 300 medarbetare var på plats för att ta del av det erfarenhetsutbyte som pedagogerna själva till stor del själva stod för.

Att vara en attraktiv arbetsgivare är av högsta prioritet för Svedala kommun. Detta för att i förlängningen kunna ha en bra service till kommunens medborgare genom sina tjänster. Ett led i arbetet att vara en attraktiv arbetsgivare är att alltid erbjuda vidareutbildning för alla anställda. Igår, den 2 maj, var det barnskötarnas och förskolelärarnas tur.

Beprövad erfarenhet

”Våra gemensamma kompetensutvecklingsdagar ger oss en möjlighet att skapa helhet, riktning och sammanhang och stärka vår gemenskap inom kommunen. Dagen handlar också om att lyfta fram och dela med oss av förskolornas professionella erfarenhet. Idag har medarbetare fått dela med sig av sina goda exempel och inspirerat varandra med framgångsrika arbetssätt. Förhoppningsvis har några av presentationerna väckt någons nyfikenhet och då är det lätt att kontakta varandra i kommunen för att lära mer av varandra” berättar Michael Rystad som är utvecklingsstrateg på utbildningsenheten vid kommunen.

Föreläsning om barns personliga integritet

En av de som föreläste under dagen var Annika Karlsson från Åkerbrukets förskola.

”Jag har berättat om mina erfarenheter om barns personliga integritet. Föredraget hade titeln ”Stopp, min kropp” men handlar till stor del faktiskt om mod”, berättar Annika. ”Vi märkte för fem år sedan att barnen hade svårt att prata om sin kropp och visste inte var gränserna gick för vad de fick göra på andra och vad andra fick göra mot dem. Detta fick mig och mina kollegor att börja utforska ämnet. Genom att läsa böcker och söka på nätet har vi nu en process där vi pratar med barnen för att få till en diskussion. Men hela ämnet handlar faktiskt också om mod. Mod för oss vuxna att våga prata med barnen, det är ett svårt ämne. Och vi måste vara modiga för att ingjuta mod i barnen. Det som också ska bli intressant är att följa dessa barn på sikt. Kommer de vara mer motståndskraftiga mot till exempel sexuella övergrepp när de blir äldre om de fått med sig denna kunskap de nu får i ung ålder? Vi har arbetat med detta i fem år nu så det ska bli intressant att följa upp om ungefär 13 år”, säger Annika.

Delaktighet och inflytande i förskolan

En annan som höll en föreläsning under dagen var Maria Molina från Åkerbrukets förskola.

”Mitt bidrag till dagen var att berätta om hur vi arbetar med barns delaktighet och inflytande”, berättar Maria. ”Vi tror det blir mer lustfyllt och en bättre lärprocess om barnen får vara med och påverka sin utbildning. Det är ju lätt att tro att en treåring inte kan bidra så mycket men vi har märkt det omvända. Barnen har redan från tre års ålder fantastiska tankar, de vill ta ansvar och kan undervisa varandra på ett pedagogiskt sätt. Dessutom blir hela vårt pedagogiska arbete med barnen en ständig och aktiv process. Genom intervjuer och aktiva samtal med barnen har vi fått fram deras egna tankar och funderingar. Resultatet av detta blir att vi pedagoger blir medforskare i det vi ska lära oss - inte att det är vi vuxna som sitter på all kunskap och ska lära ut. Det är tillsammans vi kan lära oss. Ett konkret exempel på detta är när barnen berättade att de ville lära sig mer om Geocaching, vilket är en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus. Vi pedagoger kunde inte så mycket om detta så det blev en process där vi lärde oss ihop. Sammantaget kan man säga att barn vill påverka och ta ansvar och det är viktigt vi låter dem göra det från en ung ålder. Det är vår uppgift att ta vara på deras initiativförmåga och nyfikenhet, då går lärprocessen av sig själv. Barn är helt fantastiska lärarresurser för varandra och det vill vi ta fasta på och utveckla”, avslutar Maria.

Kompetensutveckling på många olika sätt

Kompetensutveckling handlar om att utveckla de kunskaper och färdigheter som uppnåtts genom både egna erfarenheter och sin utbildning och karriär. Bildningen kan göras på många sätt, kurser online, universitetskurser, informella möten men också arrangerade utbildningsdagar som dagens arrangemang.

Svedala värdkommun 2025

”Vartannat år arrangerar Skånes kommuner Lärarnas skolutvecklingskonferens och 2025 kommer Svedala kommun stå värd för det arrangemanget. Deras vetenskapliga ledare har varit här idag för att se hur vi i Svedala arbetar med kompetensutveckling. Det känns väldigt inspirerande att vi även kan dela med oss goda exempel på kompetensutveckling” avslutar Michael Rystad.

 

Medelålders man ler i i kameran med svart pike

Michael Rystad är utvecklingsstrateg på utbildningsenheten vid kommunen och var projektledare för dagen

Medelålders dam med svart tröja och glasögon

Annika Karlsson från Åkerbrukets förskola föreläste om barns personliga integritet

Medelålders dam i vit topp och glasögon

Maria Molina från Åkerbrukets förskola föreläste om barns delaktighet och inflytande i förskolan

En sporthall omgjord till föreläsningssal

Över 300 personer var med under dagen i Aggarpshallen

Sidansvarig: Karin Rosvall