Företagssafari – kommunens politiker träffar det lokala näringslivet
Kommunstyrelsen har varit på årets första Företagssafari och besökt företag i Bara, Klågerup och Svedala. Sammanlagt stod sju företag på programmet som berättade om sina verksamheter, utmaningar och framtidsvisioner. I Svedala kommun är arbetet med ett gott företagsklimat högt prioriterat.
– Denna typ av initiativ är ytterst viktiga och skapar möjlighet för våra företagare och politiker att träffas samt samtala om olika frågor. Vi vill synliggöra och lära känna våra företag bättre samtidigt som vi stärker vår förståelse för näringslivets villkor, säger kommunens näringslivschef Kosovar Gashi.
Kommunen har förmånen att ha ett mångfasetterat näringsliv med ett stort antal små- och medelstora företag. Näringslivsenheten gör företagsbesök varje vecka och ofta är även andra tjänstepersoner och politiker med. Det vanligaste är att kommunen besöker ETT företag i deras hemmiljö. Nu var det dock Företagssafari vilket innebär att kommunstyrelsen åker runt och träffar flera företag.
Bussens första anhalt var Café Smörgan i Bara där det även fanns representanter från ICA Nära, Bara krog & Pizzeria, Studio S och fastighetsföretaget Brinova. En härlig frukost stod framdukad och företagen presenterade sina verksamheter. Alla önskar samma sak, företagarna vill se en utveckling av Bara.
– Vi vill växa med Bara och erbjuda våra kunder mer. Vår förhoppning är att bygga ut till en större butik, säger ICA-handlaren Hampus Brink. På några år har hans butik gått från 10 till 20 anställda.
Linda Nilsson som driver Café Smörgan vill även lyfta fram det goda samarbetet.
– I Bara ser vi företagare inte varandra som konkurrenter utan hjälps åt och samarbetar. Det är jätteviktigt på en liten ort, själv har jag till exempel ett samarbete med kyrkan. Och i sommar arrangerar jag trubadurkvällar här på caféet med förhoppning att det kan gynna fler företag.
Hon passar även på att komma med ett önskemål till kommunen.
– Vi vill gärna ha en större skylt ute vid vägen som synliggör verksamheterna i centrum. Som det är nu susar många förbi utan att veta vad som finns här.
Företagssafarin rullade vidare till Klågerup för ett besök hos klädgrossisten Texpak. Det är ett familjeägt företag, med en handfull anställda, som startade 1992. Säljansvarig Jahed Ulla visade runt och berättade om företaget.
– Vi säljer mycket textilier och kläder från Pakistan och Italien. Första pandemiåret var tufft med bland annat fraktproblem, men det vände och ifjol gick det riktigt bra. Vi har växt och lokalerna är inte optimala för vår verksamhet längre. Läget är dock bra med väg 108 samt E6 och E65 i närheten. Vi stannar gärna i kommunen om vi bara hittar rätt lokal, säger Jahed.
Företagssafarin avslutades hos Hemköp i Svedala där butikschefen Mattias Karlsson tog emot och visade runt. Han berättade bland annat om hur de jobbar för att minska matsvinnet, och om butikens samarbete med till exempel Försäkringskassan som lett till anställningar vilket han är stolt över. Utmaningarna nu är höga inköpspriser och dyr el.
Mattias gläds mycket över utvecklingen i Svedala de senaste åren.
– Det är betydligt mindre bus från ungdomar nu och centrumutvecklingen blomstrar. Titta bara på gatan här utanför. Och att orten växer gynnar oss handlare.
– Det har också blivit smidigare i kontakten med kommunen. Bra dialog och snabb hantering av ärenden. Det är stora förbättringar och jag ger kommunen toppbetyg, säger han.
Även om besöken var kortare än vanligt kom många värdefulla perspektiv och åsikter fram under Företagssafarin. Det blev bra samtal om bland annat företagsklimatet, kompetensförsörjning, synlighet, trygghetsvärdar, socialt ansvar, centrumutveckling, logistik, tillgänglighet, och om att överleva på en mindre ort.
Fakta om företagsbesöken
Syftet med att besöka företagen i vardagen är att bygga relationer samt att öka kunskapen och förståelsen för deras villkor och förutsättningar. Näringslivsenheten vill lyssna in synpunkter, framtidsplaner och övriga tankar, men även vilka förväntningar företagen har på kommunen och vad som kan göras bättre.
Dessa företag var med på Företagssafarin
Cafe Smörgan:
Linda Nilsson äger och driver Café Smörgan i centrala Bara. Drömmen om att starta eget blev till verklighet för snart ett år sedan när hon bestämde sig för att lämna Malmö för Bara. Kafét har blivit en samlingspunkt i orten, en plats för folk att umgås, spela bingo, fira födelsedagar och känna gemenskap.
Besök Café Smörgan
ICA Nära Bara:
Mittemot Värbytorget i centrala Bara finns matbutiken ICA Nära Bara som drivs av Hampus Brink. För fem år sedan tog han över ICA-butiken och har sedan tidigare arbetat på ICA Maxi i Toftanäs och Löddeköpinge. I takt med att Bara har utvecklats så har matbutiken gjort liknande resa och har fördubblat antalet anställda under en femårsperiod, från 10 till 20 anställda.
Besök ICA Nära Bara
Studio S:
Kuben i Bara är hem till det högt uppskattade gymmet Studio S. Grundaren till företaget är Pethra Perchun som sedan tidigare även driver liknande gymanläggningar i Dalby, Staffanstorp och Hjärup. Som uppvuxen i Bara brinner Pethra extra för att orten ska utvecklas och har i dag strax över 200 medlemmar som kan ta del av gymmet, dans och gruppträning.
Besök Studio S
Bara krog & Pizzeria:
Faruk Ulusoy har drivit restaurangen sedan 2005 och har sedan tidigare funnits på olika platser i Bara. 2018 bestämde Faruk att flytta verksamheten till nya lokaler vid Värbytorget. Idag består menyn huvudsakligen av pizzor och olika varianter av snabbmat, sallader samt kött- och fiskrätter. Faruk brinner för orten och har hedrat den med sin egen Bara special – en pizza med oxfilé, bearnaisesås, sparris och svartpeppar.
Besök Bara krog & Pizzeria
Brinova:
Företaget Brinova äger, utvecklar och förvaltar hyresbostäder och samhällsfastigheter belägna på utvalda orter med goda kommunikationer i södra Sverige. Sedan 2020 förvaltar Brinova olika typer av samhällsfunktioner i Bara såsom sporthallen, biblioteket, livsmedelsbutiken och över 100 bostadslägenheter.
Besök Brinova
Texpak:
I hjärtat av Klågerup sedan tidigt 2000-tal finns familjeägda klädgrossisten Texpak. Företaget erbjuder egen tillverkning i kvalitetsmedveten kedja och har ett stort sortiment av barn-, dam- och herrkläder. Texpak har över 20 års erfarenhet av att designa och tillverka kläder för olika ändamål och lanserar årligen fyra säsongsbaserade kollektioner som säljs genom återförsäljare på den svenska samt finska marknaden.
Besök Texpak
Hemköp:
Mattias Karlsson är ”Svedala-pågen” som idag är butikschef för Hemköp i Svedala. Tillsammans med sin fru Sandra tog de över butiken 2016 och har sedan dess både ökat i omsättning och antalet sysselsatta. Mattias har erfarenhet från grossistföretagen Axfood och Bergendahls. Hemköp i Svedala omsätter runt 60 miljoner kronor årligen.
Besök Hemköp