Svedala kommun kräver åtgärder för frusen spelplan
Det har visat sig att naturmaterialet på den nya konstgräsplanen på Södra Aggarpsvallen fryser till is vid minusgrader vilket gör planen ospelbar. Tyvärr är detta inget som har framkommit i kommunens förarbete eller i dialogen med leverantören. Den uppkomna situationen är olycklig eftersom det drabbar våra fotbollsföreningar. Senare denna vecka har kommunen ett möte med leverantören för att diskutera hur man ska gå vidare.
Svedala kommun arbetar för medborgarnas möjlighet till en aktiv fritid, och målet med en ny konstgräsplan på Södra Aggarpsvallen var att föreningarna skulle kunna spela fotboll hela året. Samtidigt är miljöaspekten alltid viktig. I detta fall ville kommunen inte bidra till spridning av microplaster.
– 2018 stod vi inför utmaningen att bygga en konstgräsplan utan latex i mattan och utan gummigranulat som fyllning eftersom detta förorenar våra vattendrag och hav. Vi gjorde ett grundligt förarbete och anlitade en extern expert på konstgräs för att hitta alternativa material, säger Tomas Djurfeldt, kultur- och fritidschef.
Det bästa alternativet var då en miljövänlig konstgräsplan fylld med en blandning av kork och kokos.
– Leverantören är tydlig med att denna blandning fungerar bra på vintern. De menar att den stabila fuktighetsnivån i materialet ska göra att det inte fryser vid låga temperaturer. Vår referenstagning visade också att andra som använde kork och kokos inte hade problem med fruset granulat. Detta kommer alltså som en överraskning för oss. Det är tråkigt och vi beklagar att föreningarna inte kan använda planen som det är tänkt, säger Tomas Djurfeldt.
Svedala kommun har ett möte inbokat med leverantören och kommer att ställa krav på åtgärder för att lösa den uppkomna situationen så fort som möjligt. Under tiden får fotbollsföreningarna samsas om de två befintliga konstgräsplanerna på Norra Aggarpsvallen.
Fakta om gummigranulat
Konstgräs med gummigranulat är en av de främsta källorna för spridning av microplaster som i slutändan hamnar i vattendrag och hav. Runt om i världens hav flyter det ca 150 miljoner ton plast, och varje år ökar det med mellan 5 och 13 miljoner ton. Det finns idag inga metoder för att städa bort de minsta partiklarna ut haven. Lösningen är helt enkelt att förhindra, eller kraftigt minska, tillförseln av microplaster.