Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Mindre skadegörelse på kommunens skolor

Publicerad 2021-10-11 kl 13:40

Aggarpsskolan. Foto: Svedala kommun

Med glädje kan vi konstatera att skadegörelsen på skolor i kommunen minskar för andra året i rad. Kameraövervakning, skolornas förebyggande arbete och ett utvecklat samarbete mellan flera samhällsaktörer kan vara några förklaringar.

En gång i halvåret sammanställer Svedala kommun kostnaderna för skadegörelse på skolor, förskolor, kultur- och fritidslokaler. 2019 var ett extremt år då skadegörelsen kostade 1,2 miljoner kronor sett till hela året. Mellan januari och augusti i år var kostnaden 392 000 kronor. Samma period 2020 var kostnaden betydligt högre, 560 000 kronor.

– Det är en positiv utveckling. Framför allt är det skadegörelsen som sker efter skoltid, på kvällar och helger, som har minskat, säger kommunens utbildningschef Fredrik Aksell.

Vandaliseringen på Naverlönnskolan är den som kostar mest, men hittills i år har flest fall av skadegörelse skett på Aggarpsskolan.

Användandet av kameraövervakning har ökat de senaste åren. På samtliga skolor i kommunen finns det idag teknisk övervakning med larm och kameror. Detta kan vara en av anledningarna till att skadegörelsen har minskat menar Fredrik Aksell som också vill lyfta fram det förebyggande arbetet och ett gott samarbete.

– En viktig uppgift för skolan är att förmedla och förankra de normer och värden som vårt samhälle vilar på. Våra skolor, förskolor och förvaltningen arbetar förebyggande inom ramen för detta uppdrag. Samtidigt utvecklas samarbetet mellan skola, fritid, socialtjänst och polisen hela tiden.

Sidansvarig: Daniel Bramsell