Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

SMHI inför nytt system för vädervarningar

Publicerad 2021-03-11 kl 11:55

Vädret påverkar oss alla på olika sätt, varje dag. Extremt väder kan innebära mycket stora påfrestningar på samhället, men konsekvenserna av vädret kan skilja väsentligt beroende på var i landet, eller under vilken årstid, det inträffar. Den 14 april 2021 planerar SMHI att gå över till ett förnyat vädervarningssystem med konsekvensbaserade varningar.

Istället för fasta nationella varningskriterier finns i det nya systemet regionalt anpassade tröskelvärden för när varningar kan utfärdas. Syftet med SMHIs vädervarningar är att samhället – alltifrån regioner, länsstyrelser och kommuner till näringsliv och enskilda – ska kunna bygga en bättre krisberedskap. Därför får varningsbeskrivningarna i det förnyade systemet mer tydligt fokus på förväntade konsekvenser av vädret.

Nya varningsnivåer – gul, orange och röd

Från och med april 2021 benämns SMHIs vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning, där röd varning är den allvarligaste graden. Klass 1, 2 och 3 utgår alltså. De nya varningsnivåerna ger information om hur stora konsekvenser vädret kan medföra.

Vad betyder de nya vädervarningarna?

Gul varning: Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade.

Orange varning: Väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

Röd varning: Väderutveckling som kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Omfattande störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

Följ prognoser och varningar – de uppdateras kontinuerligt

Det är viktigt att följa väderutvecklingen eftersom prognoserna uppdateras kontinuerligt dygnet runt, vilket även kan medföra ändringar av varningsnivåer och varningsområden.

Aktuella varningar finns i varningstjänster på SMHIs webbplats och väderapp. Varningar rapporteras också i P1- respektive P4-sändningar i Sveriges Radio.

Hur ska jag agera vid en varning?

Om du behöver vägledning i hur du förbereder och skyddar dig vid besvärliga vädersituationer finns information på krisinformation.se.

Webbplats Krisinformation.se

Mer information om de nya vädervarningarna, webbplats SMHI

Källa: SMHIs webbplats

Sidansvarig: Linda Holst