Klargörande angående vaccinering och restdoser
Medier har den senaste tiden rapporterat om att kommunanställda som inte tillhör fas 1 och fas 2 har fått vaccindoser. I korthet har det handlat om personer som jobbar nära verksamheten som med kort varsel fått doser som annars skulle ha gått förlorade. Vi vill förtydliga vad som har hänt och hur vi jobbar framöver
Varför har dessa personer fått vaccinet?
Vid återbud, eller när någon blev sjuk och inte kunde komma, vaccinerades i första hand ledig personal på de särskilda boendena. När det endast var en kort tid kvar av vaccinets användningstid uppstod dock ibland situationer där risk fanns att överblivna doser behövde kastas. Vid dessa situationer fick – när ingen annan personal kunde kallas in i tid – annan personal med koppling till äldreomsorgen ta sprutan. Merparten av dessa arbetar nära verksamheten.
Vaccinationerna har inte skett på bekostnad av brukares och patienters vaccinationer. Det är alltså vaccinationsdoser som annars hade förstörts på grund av att de blivit för gamla.
Varför ringdes inte någon annan in?
Kommunen har inga listor över personer är 65+ eller i riskgrupper då det är Region Skåne som har ansvaret för hälso- och sjukvårdsfrågor. Kommunen får helt enkelt inte utföra det arbete som ankommer på regionen.
Mer info om hur regionen hanterar vaccinationen finns på Region Skånes hemsida.
Hur länge håller vaccinet och vad händer ifall det blir doser över?
Vaccinet måste användas inom sex timmar från det att ampullen med vaccinet öppnats och fördelats på flertalet sprutor. Ifall doser riskerar att förgås, följer vi rekommendationerna från Sveriges kommuner och regioner, det vill säga att allt vaccin ska användas. Detta är extra viktigt när det dessutom råder brist på vaccin.
Hur har det gått med vaccinationerna?
I första fasen vaccinerades äldre på särskilda boenden, de som bor på LSS-boende och är över 70 år samt personal. I första fasen ingick också personer i ordinärt boende som har hemsjukvård samt eventuell hushållskontakt.
I andra fasen ingår personer med stöd enligt LSS samt personer i ordinärt boende med dagliga omvårdnadsinsatser.
Alla som önskar på särskilt boende har fått den första dosen vaccin, cirka 140 personer. Likaså har all personal fått vaccin cirka 200 personer. Cirka 115 hemsjukvårdspatienter har tagit sig till vårdcentralen för vaccination och cirka 50 hembesök är gjorda av läkare och sjuksköterska. I skrivande stund (4 februari) är ytterligare 25 hembesök är inplanerade.
Det återstår att vaccinera en del personal inom hemtjänsten.
Varför har inte all personal inom hemtjänsten blivit vaccinerad?
Personalen inom hemtjänsten ska vaccineras på Lasarettet i Trelleborg. Vid de två tillfällena som har varit bokade har inte den mängd vaccin som utlovats levererats. Vid första tillfället levererades 20 av 70 doser och vid andra tillfället levererades 30 doser.
Hade vi vid tillfället för de medierapporterade vaccinationerna vetat att vaccinationen av hemtjänstpersonal skulle bli fördröjd på grund av uteblivna leveranser, hade reservlistan även innefattat den personalkategorin. Idag finns samtlig prioriterad personal på våra reservlistor.