Earth Hour: Möt familjen Belander i Klågerup
På lördag 28 mars kl 20:30–21:30 är det Earth Hour. Då släcker vi ner för att skicka ett meddelande globalt till våra politiker att agera mer kraftfullt i klimatfrågan. I samband med detta så vill vi uppmärksamma några kommuninvånare som valt att ställa om för klimatet. Möt familjen Belander som bor på landet utanför Klågerup och som har ställt om livet för att minska sin klimatpåverkan.
Hushållet består av Per och Sofie och dottern Anna 18 år samt hund och kattunge. Sonen har flyttat hemifrån. Att leva flygfritt och med förnybar, egenproducerad sol- och vindenergi är numera en självklarhet för familjen. Familjen Belander har även valt bort kött och skaffat elbil. Läs vår intervju med Per Belander, som berättar om familjens omställning.
Per Belander med hund. Foto: Privat
Vilka var omständigheterna som gjorde att ni började ställa om?
Vi har läst på om klimatfrågan och är naturintresserade samtidigt som vi har en yrkesmässig förankring. Upplevelsen av att vara en del av naturen och inte en motsats har också varit viktig. Det var inte en enskild händelse som ledde till att vi agerade utan det har utvecklat sig efterhand. Numera är det fullständigt naturligt för oss och det vore helt omöjligt att gå tillbaka.
Vad har omställningen inneburit för er personligen?
Till en början såg vi det till viss del som en uppoffring, men så småningom märkte vi att det snarare var en befrielse. Att avstå från att köpa nya kläder gjorde att vi såg att glädjen efter ett nyinköp var ganska kortvarig och att den bestående lyckan handlar om något helt annat. Det är galet att en tredjedel av alla inköpta kläder aldrig används. Det är en sjuk värld vi lever i med ett sådant materiellt överflöd.
Vilka förändringar var lättast att göra, och vilka har varit svårare?
Lättast var att sluta handla nya prylar och istället använda sin lediga tid till att gå ut i skogen.
Att som 50-åring dra ner på köttet var en utmaning men det gick bra. Corona ställer verkligen saker på sin spets och jag hoppas att människor kan börja njuta lite mer av det vackra som finns strax bakom knuten istället för att söka tillfredsställelse genom långa flygresor.
Hur påverkar era val de sociala relationerna?
Många kan inte förstå våra val. Ibland blir vi trötta då det är många tuffa diskussioner. En del har undrat om vi är rädda för att flyga. För mig räcker det gott att resa med tåg. Vi har velat visa att konsumtion inte leder till lycka.
Hur tror du vardagen/närområdet i vår kommun hade sett ut om fler hade valt att ställa om?
I Svedala kommun finns så mycket fantastiskt vacker natur. Jag tror att vi hade sett fler människor ströva ute i naturen och framför allt så hade nog människor jobbat mindre. Vi hade mått bra av att ta bättre vara på tiden. Här finns fantastiska möjligheter till natur och bad. Vi kanske inte måste flyga och köra bil överallt utan istället sitta ner och bjuda varandra på kaffe lite oftare.
Vad anser du är det viktigaste kommunen kan göra för en hållbar framtid?
Att kommunens verksamheter ställer om är ju en sak, till exempel bostadsbolag och energianvändning. En annan viktig fråga är att kommunen utlyser ”klimatnödläge” så som Lunds kommun nyligen beslutat. Alla beslut som tas bör göras med koppling till hur det påverkar Parisavtalet. Det är också viktigt att kommunen stimulerar sina invånare till att ställa om. Som tips på lokala platser att besöka så föreslår Per en bygderunda till bokskogen där man kan njuta av naturen och kulturmiljön som finns runt oss. Böckerna ”100 balla ställen i Skåne” eller ”Upptäcktsfärder i backlandskapet” innehåller enligt Per en uppsjö av spännande, lokala besöksmål. Per tipsar också om sajten klimatkontot.se där man kan testa sin klimatpåverkan.
Tack till Per och familjen Belander som ville ställa upp och berätta hur de har gjort för att minska sin klimatpåverkan!
Intervjun är gjord av Linda Wolski, miljöstrateg i Svedala kommun. Om du har frågor är du välkommen att kontakta henne på telefon 040-626 80 00 eller linda.wolski@svedala.se.