Stäng

I trädgården

Foto: Sysav

Utomhus kan man göra små insatser som bidrar till en förbättrad omgivning för många. Genom att bevara trygga miljöer för växter och djur hjälper du till att bevara den biologiska mångfalden.

  • Låt en del av trädgården växa som den behagar.
  • Plantera växter som uppskattas av fjärilar, bin och humlor.
  • Anlägg en damm med vattenväxter och stenar.
  • Sätt upp holkar till fåglar och fladdermöss.
  • Sätt upp bihotell – funkar både i trädgården och på balkongen.

Har du balkong?

Även om du inte har en trädgård kan du göra saker för den biologiska mångfalden.

  • Plantera växter som uppskattas av fjärilar, bin och humlor.
  • Välj växter som blommar vid olika tidpunkter; vår, sommar, sensommar och höst.
  • Ställ ut ett vattenfat och lägg i småsten eller kulor så insekterna inte drunknar.
  • Plantera lökar av till exempel krokus, scilla och tussilago. Alla vårblommor trivs i kruka och låda.
  • Perenner kan övervintra om du skyddar krukorna mot vinterkylan.

Använd inte bekämpningsmedel i din trädgård

Sedan den 1 oktober 2021 är det förbjudet att använda bekämpningsmedel inom ett flertal områden, till exempel inom koloniträdgårdsområden, på tomtmark för bostadshus (i trädgården), eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö.

Mekanisk ogräsbekämpning

Att rensa ogräs är kanske inte alla trädgårdsägares dröm, men det är ju faktiskt det mest miljövänliga. Idag finns det många fiffiga hjälpmedel för att underlätta ogräsrensningen, till exempel gasolbrännare, elektrisk stålborste eller anpassade handverktyg.

Växtvårdsmedel

Växtsåpor, oljor och gelatiner kallas växtvårdsmedel. Produkterna behöver inte registreras som bekämpningsmedel och är därför inte testade ur hälsosynpunkt. De marknadsförs ofta i butikerna som bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svampsjukdomar. Eftersom de har ett mer eller mindre naturligt ursprung anses de vara harmlösa för människan och miljön. De verkar mekaniskt genom att kväva mjukhudade insekter och larver.

Biologiska bekämpningsmedel

I biologiska bekämpningsmedel utnyttjas skadegörarens naturliga fiende. Biologiska bekämpningsmedel innehåller organismer som parasiterar på, äter upp eller konkurrerar ut skadegöraren. Det finns flera produkter på marknaden. Några exempel är nematoder mot vissa skalbaggslarver, bakterier mot fjärilslarver, och i växthus kan du använda parasitsteklar mot vita flygare. Handelsträdgårdar har ofta ett visst utbud av biologiska bekämpning, och mycket finns att köpa via internetbutiker.

Feromoner (dofter) som lockbete

Det finns feromonfällor, som genom dofter, specifika för en viss skadeinsekt, lockar till sig dessa som sedan till exempel fastnar på ett klisterpapper.

Resistenta växter

Genom växtförädling har man fått fram växtsorter som blivit mindre mottagliga för växtsjukdomar och skadedjur, till exempel olika potatis- och rossorter. Genom att välja dessa resistenta sorter kan vi hjälpas åt att minska användningen av bekämpningsmedel.

Snigelbekämpning

Den spanska skogssnigeln även kallad ”mördarsnigeln” kan snabbt förstöra en hel köksträdgård. Det finns många metoder, mer eller mindre effektiva och miljövänliga, för att rädda växterna i din trädgård. 
  
Salta inte på sniglarna! Det innebär både en långsam och plågsam död för sniglarna, och rubbar växternas näringsbalans vilket skadar växterna i din trädgård. 
  
Att plocka sniglarna och avliva dem genom att klippa, hälla kokhett vatten på, eller frysa dem är mindre plågsamt och mycket miljövänligare och bättre för din trädgård. Att fånga dem i en ölfälla (nedgrävd burk med öl som sniglarna dras till och drunknar i) är också ett alternativ.  
  
Olika former av stängsel är ett alternativ för att skydda just köksträdgården eller en speciell rabatt. Elstängsel är en variant som finns i olika former att köpa i butiker och på internet.

Publicerad 2025-04-08 kl 18:00
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2025-05-06 kl 16:40