Hem och städning

Foto: Andrey Popov, Mostphoto
Det är i hemmet vi spenderar allra mest tid och med några medvetna val kan vi minimera de hälsorisker som vi utsätts för. I många fall leder det till att du som medborgare sparar pengar genom att undvika onödiga medel eller överdoseringar. Hållbart ska vara enkelt!
Tvätta energisnålt och dra ner på kemikalier
Bra att tänka på:
- Tvätta lätt smutsad tvätt i 40°C, då minskar energianvändningen med 40 procent jämfört med att tvätta i 60°C. Det gäller inte handdukar, sängkläder och underkläder i bomull som bör tvättas i 60°C. Naturligtvis ska du följa tillverkarens tvättråd i kläderna!
- Kör med fylld torktumlare. En torktumlare använder ungefär 4 kWh per torkning. Om du väljer att torktumla så ska du fylla den väl och utnyttja värmen maximalt till att torka dina kläder.
- Lufttorka tvätten utomhus på sommaren. Det sparar energi och gör samtidigt att kläderna doftar gott.
- Vädra kläderna istället för att tvätta om de inte är smutsiga. Många tvättar sina kläder oftare än nödvändigt, vilket skapar onödigt slitage på kläderna och belastar reningsverken.
- Svedala kommun har mjukt vatten med en hårdhet på 6°dH. Dosera rätt och spara pengar samtidigt som du sparar på våra reningsverk.
- Använd miljömärkta tvättmedel märkta med Bra miljöval, Svanen eller EU Ecolabel och helst parfymfritt.
- Skippa sköljmedlet. De lämnar kemikalierester i kläderna och förser reningsverken med onödiga kemikalier. Ett alternativ till sköljmedel är att blanda 2 dl ättikssprit med 3 dl vatten. Blanda och använd som vanligt.
- Tvätta och vädra regelbundet textilier som gardiner, filtar, och gosedjur. Textilier samlar gärna smuts och damm som kan innehålla skadliga kemikalier.
- Tvätta nya kläder och andra textiler innan du använder dem. Då tvättas eventuella kemikalierester ur.
Begränsa städskåpet och håll koll på dammet
Städning i hemmet behöver inte betyda en mängd olika rengöringsmedel för specifika ställen. Du kommer långt på miljömärkt såpa, diskmedel, en mikrofiberduk och vatten.
Bra att tänka på:
- Undvik särskilt kemiska produkter som marknadsförs som antibakteriella. De kan innehålla miljöfarliga ämnen.
- Undvik väldoft på burk i form av doftsprayer och toalettblock. Det är en onödig kemikaliebelastning på inomhusmiljön och i avloppen.
- Undvik i möjligaste mån att spola ner damm i avloppet. Damm fångar upp ämnen och kemikalier ur luften som blir svårt för reningsverken att få bort. Släng i restavfall istället.
- Dammsug innan du våttorkar. Då hamnar eventuella skadliga ämnen i dammsugarpåsen istället för i avloppet.
- Ställ en papperskorg i badrummet så att du enkelt kan slänga saker som inte ska ned i avloppet. Toalettpapper är det enda icke-kroppsliga som hör hemma i toaletten.
- Lämna medicinrester till apoteket. Hamnar de i avloppet skadar medicinerna vårt vatten.
Tvätta bilen rätt – för miljöns skull
När det är vår passar många på att tvätta bilen hemma. Men vet du vad som händer med vattnet som rinner av bilen? Det smutsiga tvättvattnet innehåller olja, tungmetaller, asfaltsrester och kemikalier från bilvårdsprodukter. Om du tvättar bilen på uppfarten eller gatan rinner vattnet rakt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i naturen, utan att renas. Det kan skada både djur och växter i våra vattendrag.
Varje år släpps stora mängder föroreningar ut i naturen helt i onödan. Bara i Sverige rinner omkring 4 ton tungmetaller och 2 000 ton olja ut i våra vattendrag. Det bästa sättet att tvätta bilen är därför att använda en biltvätt eller tvätthall där vattnet renas innan det leds vidare.
Så tvättar du bilen på ett miljövänligt sätt:
- Använd en biltvätt eller tvätthall. Där renas vattnet innan det släpps ut.
- Om du tvättar bilen hemma, gör det med en gräsmatta eller grus som underlag. Där filtreras vattnet istället för att rinna rakt ner i dagvattenbrunnar.
- Undvik bilschampo och avfettningsmedel vid hemmatvätt.
- Välj alltid miljömärkta produkter. De bryts ner bättre och är skonsammare för naturen.
Många små utsläpp blir ett stort problem
En vanlig missuppfattning är att smutsen ändå sköljs av bilen när det regnar. Men när flera personer i ett bostadsområde tvättar sina bilar på garageuppfarter eller gator samlas föroreningarna på en enda utsläppspunkt – i närmaste vattendrag. Därför blir koncentrationen av olja, asfalt- och metallrester mycket högre än vad den blir utmed en väg där föroreningarna sprids över stora ytor.