Bygga och renovera

Foto: Mostphoto
Renoveringstrenden har spridit sig över hela landet och viljan av att fixa med sitt hem har kanske aldrig varit starkare. Det finns många goda sidor av en renovering, men också mycket att tänka på innan man ska börja sitt projekt.
Det produceras en hel del slitstarka material som ska hålla i 100 år, men som redan rivs ut efter bara 15 år och slängs. Fundera på om allt behöver rivas ut eller kan det kanske målas om? Kan materialen återanvändas i någon annan del av hemmet? Har bekanta nytta av det?
Tänk på att lämna gammalt bygg- och rivningsmaterial på rätt plats. En hel del gammalt byggmaterial ska lämnas som farligt avfall. Exempelvis plastmattor, tryckimpregnerat virke, kreosotbehandlat trä, material som innehåller asbest.
Välj rätt byggmaterial och återvinn
- Försäkra dig om att du inte lägger in golv eller tapetserar med våtrumstapeter av PVC som innehåller mjukgörande ftalater.
- Undvik allt som sägs vara antibakteriellt behandlat, till exempel bänkskivor, kylskåp och dörrhandtag. Det innebär ofta bekämpningsmedel som är skadliga när de kommer ut i miljön och att bakterier utvecklar antibiotikaresistens.
- Titta efter produkter som är godkända enligt miljömärkningar och miljödömningssystem. Till exempel när du väljer fog, isolering eller mässingsarmaturer.
- När det är dags att välja material till fasad och tak, se till att välja material som inte förorenar dagvattnet som kopparbleck.
- Använd miljövänligt virke, inte tryckimpregnerat trä, till sandlådor och odlingsbehållare. Metaller från impregneringen kan gå över i sanden och jorden så människor och djur kan få i sig dem.
Målning
- Många målarfärger innehåller miljöskadliga ämnen. Det gäller även vattenbaserade färger där konserveringsmedel ingår.
- Välj en miljömärkt färg som innehåller så lite miljöstörande ämnen som möjligt. Astma- och allergiförbundets symbol är bra att titta efter.
- Ta hand om sliprester och gammal färg så det inte hamnar i omgivande miljö eller dagvatten.
Miljöfarliga kemikalier som lösningsmedel, olja och färgrester ska lämnas till miljöstationen och aldrig hällas ner i toaletten, vasken eller golvbrunnen. - Lägg rollers och penslar i en plastpåse när du tar paus från målning med vattenbaserad färg. Då behöver de inte rengöras mellan gångerna.
- Välj skonsamma rengöringsmetoder och miljömärkta medel vid tak- och fasadtvätt. Använd inte kemikalier som kan förorena dagvatten.
- Använd alltid munskydd vid slipning.
- Vänta alltid någon vecka med att sova i ett nymålat rum.