Stäng

Tips för ett hållbart liv

Foto: Svenskt Vatten

Att leva hållbart behöver varken vara svårt eller dyrt. Med några enkla medel och tips kan du leva ett mer hållbart liv. Här ger vi ger dig några inspirerande tips.

I Sverige lever vi som om det fanns 4,2 jordklot (enligt Naturskyddsföreningen). Det innebär att djur, natur och människor i andra länder och våra barn och barnbarn får betala för det vi konsumerar. Vi behöver äta mer vegetariskt och mindre kött, resa mer med kollektivtrafik och mindre med flyg och bil och vi behöver konsumera på ett grönare sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Här har vi samlat några enkla tips som vi alla kan dra nytta av. Titta gärna runt och låt dig inspireras.

Sysav har tagit fram en samling enkla hållbara aktiviteter för att hjälpa till att komma igång eller inspireras vidare. Här finns recept på hur du genomför flera aktiviteter som gör gott – både i stort och smått. Varför inte ordna en TaGe-hörna, låna grannens kompetens, skapa en bilpool eller bjuda på restfest?

Hållbara aktiviteter som gör skillnad, Sysav, öppnar ny flik

Inspirationstips för en hållbar vardag, Sysav, öppnar ny flik

Fler tips för en hållbar livsstil

Här hittar du fler tips på hur du kan bli mer hållbar i din vardag.

Återbruk och hållbar konsumtion

Allt det vi konsumerar blir avfall, förr eller senare. Vi kan minska mängden avfall genom att konsumera mer hållbart. Tänk efter och planera innan du handlar, det gör gott i både plånbok och för miljön.

Sharing is caring – testa delningsekonomi

Kan du handla varan second-hand eller kanske låna av en granne? Verktyg som du använder mer sällan, exempelvis sticksåg och häcksax, är en god idé att låna eller kanske köpa in och dela med grannar och bekanta.

Swing-appen – delad glädje är dubbel glädje

Låna-prylar-appen Swinga är öppen för alla boende i Svedala kommun. Med appen kan man låna verktyg, fritidsprylar och mycket annat av varandra. Swinga är en app som gör det enkelt och tryggt för dig och dina grannar att låna verktyg, fritidsprylar, barnsaker och mycket annat av varandra, eller hyra från lokala företag.

Swinga-appen, Sysav, öppar ny flik

Bibliotek

Istället för att köpa böcker, tidskrifter, spel, e-medier – låna dem.

Kvalitet och planering lönar sig

Slit och släng kostar ofta mer än att satsa på högkvalitativa produkter från början. Det lönar sig sällan att handla den där produkten som kostar lite mindre. Istället blir det garanterat fler inköp och turer till butiken inom en relativt snar framtid.

Genom att planera dina inköp, exempelvis genom att ta del av produkttester och användarrecensioner kan du fatta både kloka och hållbara beslut.

Kemikalier i gamla produkter och textilier

Det är bra att handla begagnat, men se upp för vissa saker. Var försiktig med att köpa leksaker som är mer än 10 år gamla. Plastleksaker kan innehålla vissa ftalater som nu är förbjudna på grund av hälsorisker.

Äldre möbler och kuddar av skumgummi kan dessutom innehålla flamskyddsmedel som numera är förbjudna. Skaffa inte textilier, sofföverdrag eller mattor som är behandlade med kemiska flamskyddsmedel eller med högfluorerade ämnen som gör att de är smuts- och vattenavvisande. Fråga i butiken vad textilierna innehåller eller gör egna efterforskningar innan inköp.

Kemikalieappen – skanna prylen och fråga företaget – för en giftfri vardag, Sveriges konsumenter, öppnar ny flik

Ta kontroll över din kläd- och skokonsumtion

Kläder, skor och diverse textilier utgör en stor del av vår totala konsumtion och har därför en betydande inverkan på miljön. Därför är det viktigt att vara medveten om saker som kan göra din klädkonsumtion mer hållbar.

  • Var rädd om det du har, så håller det längre. Använd exempelvis förkläde då du lagar mat.
  • Behöver du verkligen en ny vårjacka? Försök att handla då det verkligen behövs, inte då modet förändras.
  • Köp second-hand och sälj vidare de kläder, skor och accessoarer som du tröttnat på men någon annan kan ha glädje av.
  • Kontrollera att impregneringssprayer för kläder och skor är fluorfria, det vill säga att sprayen inte innehåller högfluorerade ämnen (PFAS).
  • Fråga efter fluorfria fritidskläder och skor när du handlar. Högfluorerade ämnen används för att kläder och skor ska bli vattentåliga men samtidigt kunna andas. Ämnena är dock mycket svårnedbrytbara i naturen.
  • Välj inte träningskläder och skor med märkningen antibakteriellt, bakteriedödande eller anti-odour. De innehåller miljöfarliga ämnen som silver och triclosan – ämnen som följer med avloppsvattnet till reningsverket där de är svåra att rena bort.

Tips och råd för hållbar textilkonsumtion, Naturvårdsverket, öppnar ny flik

Nyfiken på din klimatpåverkan?

Vår klimatpåverkan i Sverige är i snitt nio ton per person och år, vilket är avsevärt högre än det globala genomsnittet. Parisavtalets mål är att hålla den globala medeltemperaturökningen väl under två grader och sträva mot att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Det innebär att de genomsnittliga globala utsläppen bör vara högst ett ton per person 2050.

Om du är nyfiken på hur din klimatpåverkan ser ut och förhåller sig till Sveriges och hållbarhetsmålet kan du klicka dig vidare till Klimatkontot eller till världsnaturfondens klimatkalkylator. På Klimatkontot kan man dessutom se vilken/vilka kategorier som har högst klimatpåverkan. Om du vill göra något för att minska ditt klimatavtryck kan det vara en bra indikator på vad du kan börja med.

Klimatkontots webbplats, öppnar ny flik

WWF:s klimatkalkylator, öppnar ny flik

Förhindra matsvinn

Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn.

Förvara frukt och grönt rätt – förhindra matsvinn, Livsmedelsverket, öppnar ny flik

Publicerad 2025-04-07 kl 15:30
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2025-04-16 kl 13:40