Stäng

Folköl

Kontakt

Bygg och miljö
040-626 80 00
registrator.bmn@svedala.se
Drop-in: onsdagar kl 15-17 (inställd 22 januari 2025)

Du måste göra en anmälan till kommunen innan du får börja sälja folköl. Folköl är en öl med en alkoholstyrka som överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent.

Om du ska starta eller ta över en verksamhet som ska sälja folköl måste du först anmäla det till kommunen. I anmälan fyller du bland annat i uppgifter om försäljningsstället och fakturaadress. Anmälan gör du via vår e-tjänst. När du vill avsluta din försäljning måste du göra en anmälan om att den upphört, en avanmälan.

E-tjänst: Anmäl försäljning eller servering av folköl, portal för e-tjänster, öppnar ny flik

Har du redan serveringstillstånd?

Om ditt serveringsställe redan har serveringstillstånd behöver du inte anmäla servering av folköl. Om du vill servera folköl på ett annat ställe än i din nuvarande lokal krävs serveringstillstånd för alkohol.

Krav på mat

Om du säljer eller serverar folköl måste du uppfylla dessa krav:

  • Om du säljer folköl (detaljhandel) ska du ha ett någorlunda brett sortiment av matvaror i butiken. Alltså matvaror ur flera kategorier.
  • Om du serverar folköl ska du erbjuda ett någorlunda brett sortiment av maträtter under hela serveringstiden. Det kräver någon enklare varmrätt.

För att få sälja eller servera mat måste du först registrera livsmedelsverksamheten hos oss.

Observera att kraven inte gäller för tillverkare av folköl.

Egenkontroll

Du som säljer eller serverar folköl ska ha ett egenkontrollprogram och det ska alltid finnas tillgängligt på försäljningsstället eller serveringsstället. Egenkontrollprogrammet ska innehålla information om butikens eller serveringsställets rutiner för försäljningen eller serveringen av folköl. Hur egenkontrollprogrammet ser ut bestämmer du själv, så länge det uppfyller lagkraven. Hos Folkhälsomyndighetens finns exempel på en mall för egenkontrollprogram för folkölsförsäljning.

Syftet med ett egenkontrollprogram är att skapa goda rutiner vid försäljning av folköl och på så vis göra det enklare att följa reglerna. Butiksägaren ska se till att all personal känner till försäljningsreglerna och verksamhetens rutiner. Personalen bör informeras löpande under året. Du som butiksägare ansvarar för att personalen har nödvändiga kunskaper för folkölsförsäljning. Folköl får inte säljas till personer under 18 år. Kontakta alkoholhandläggaren för hjälp med framtagande av egenkontrollprogram.

Webbplats Folkhälsomyndigheten, öppnar ny flik

Anmäl förändringar i verksamheten

Om du gör en viktig förändring i din verksamhet ska du anmäla förändringen till oss. Det gör du enklast via vår e-tjänst "Förändring i tillståndshavande bolag/verksamhet". 

Anmäl förändringar i bolaget vid till exempel styrelse- och ägarförändringar, nytt namn, påbörjad försäljning på internet eller i app.

Observera att om din verksamhet ändrar organisationsnummer, ska du skicka in en ny anmälan och samtidigt avanmäla din gamla försäljning eller servering.

E-tjänst: Förändring i tillståndshavande bolag/verksamhet, portal för e-tjänster, öppnar ny flik

Avgift

Vid anmälan registrerar kommunen ditt försäljningsställe och du debiteras en årlig tillsynsavgift fram tills du avanmäler försäljningen. Den årliga avgiften vid butiksförsäljning avseende folköl är 1 400 kr. 

Publicerad 2024-12-04 kl 13:42
Sidansvarig: Sofie Ask
Uppdaterad 2024-12-04 kl 14:06