Stäng

Företagsbesök

Kontakt

Kosovar Gashi
Näringslivschef
040–626 81 46
kosovar.gashi@svedala.se

Näringslivsenheten gör kontinuerligt företagsbesök på företagen i kommunen och många gånger är även andra tjänstepersoner och politiker med.

Syftet med att besöka våra företag i vardagen är att bygga relationer och att öka kunskapen och förståelsen för deras villkor och förutsättningar. Vi får möjlighet att lyssna in deras synpunkter, framtidsplaner och övriga tankar. Dessutom får vi prata om vilka förväntningar företagen har på kommunen och vad vi kan göra bättre. I år har det blivit ett femtiotal besök och möten med lokala företagare.

Du kan läsa om alla våra företagsbesök på vår facebooksida Näringsliv Svedala

Här är några exempel på företagsbesök i kommunen:

Företagsbesök hos Patrik Jönsson, vd och ägare av grovplåtslageriet AB LJUNGQVIST & BLOMBERG i Svedala.

Verksamheten startade 1906 inne i centrala Svedala men sedan mitten av 70-talet ligger företaget i vårt östra verksamhetsområde. Företaget som idag har femton anställda har ingen egen produkt utan tillverkar efter kundens önskemål inom plåt, smide, aluminium och rostfritt. Och precis som många andra företag så samarbetar man gärna med andra aktörer i kommunen. Sandvik är till exempel en viktig kund. Till Svedala kommun har Patrik och hans medarbetare bidragit till våra utemiljöer. Bland annat man tillverkat alla våra vackra blomsterurnor i cortenplåt och gjort nya räcken till den nyligen upprustade Stadsparken. När det gäller företagets kompetensförsörjning så upplever inte Patrik det som något problem just nu. De har internutbildningar och försöker ha framförhållning genom att stor åldersbredd bland sina anställda.

I dessa tider då vi ska hålla avstånd blev vårt senaste FÖRETAGSBESÖK istället en trevlig promenad. Denna gång träffade vi Jennie Sandberg som äger och driver skyltföretaget Nordisk Projektvision i Svedala.

Nordisk Projektvision är ett av många nystartade företag i kommunen och erbjuder bland annat fasadskyltning och omprofileringar. Företaget designar skyltar och kan även hjälpa till med bygglovsansökan. Tillverkningen av skyltarna sker dock i bland annat Polen.

Den första marknadsföringsinsatsen Jennie gjorde som företagare var att dela ut visitkort till olika butiker och restauranger och berätta vad Nordisk Projektvision kan erbjuda. Ett av företagen som nappade var bland annat en restaurang i Svedala som behövde en profilering av sin nya filial i Malmö. Hittills har det gått bra för företaget och Jennie har kunnat ta ut lön redan från början.

Precis som i de flesta branscher så är hållbarhetstänket viktigt även när det gäller framtagningen av skyltar. Det bästa är om man kan jobba med 100 % återvunnen plast och att tillverkningen är så att det går att separera skyltens olika komponenter när man återvinner den.

- En skylt ska ge information men det är också viktigt att tänka på att den även profilerar företaget och att den ska harmoniera med fastigheten och omgivningen, säger Jennie. Och det kan jag hjälpa till med!

FÖRETAGSBESÖK hos Jens Thulin och Matilda Jarbin, nötköttsproducenter på VISMARLÖVSGÅRDEN strax utanför Klågerup.

Härlig start på dagen när vi fick komma ut och besöka dessa superentreprenörer i en fantastisk miljö. Och det är just miljö som är fokus för dem. Här lever de och driver sin klimatsmarta verksamhet med Jens pappa Ingmar Thulin.

Egentligen består verksamheten av två gårdar. Vismarlövsgården men även ASSARTORPS SÄTERI en bit därifrån där de hyr ut bostäder, har en festlokal samt ett ölbryggeri som nu äntligen har tagit fart efter en del motgångar i uppstarten. Men det är Vismarlövsgården som är kärnan i verksamheten och varumärket och det är här de bedriver sin nötköttsproduktion med speciellt fokus på klimat. Och målet är att få sin nötköttsproduktion så klimatsmart som möjligt. Köttproduktionen är certifierad enligt Svenskt Sigill och en av få svenska producenter som är klimatcertifierade. De har även varit finalister i Svenskt Sigill och White Guides tävling Årets klimatbonde 2019.

Jens och Matilda är också flitigt anlitade föreläsare genom sina olika engagemang och insatser för en mer hållbar värld. Och förutom kött-, öl och nu även rapsoljeproducenter så är Matilda hållbarhetschef och affärsområdeschef för GIAB consulting och Jens är affärsområdeschef.

FÖRETAGSSAFARI mitt i näringslivet 11maj

Svedala kommun har förmånen att ha ett mångfasetterat näringsliv, med ett stort antal småföretagare, där kommunen vill vara en viktig samarbetspart.

Idag gav sig representanter från kommunstyrelsen och tjänstepersoner ännu en gång tillsammans ut i kommunens näringsliv på företagssafari. Denna gång med ett ”coronaanpassat” upplägg och med fokus på de ekonomiska konsekvenserna som rådande situation har medfört. Företagen som vi träffade var Sturup Airport Hotel och Swedavia samt Ågab Syd i Skabersjö.

Malmö Airport är den största arbetsplatsen i kommunen med 1 500 anställda i ett femtiotal företag. Nu är de vanligtvis fulla parkeringarna för flygresenärer och anställda nästan tomma. 99! procent av flygtrafiken har slutat gå vilket innebär Swedavia tappar stora summor i intäkter varje månad, enligt flygplatschefen Peter Weinhandl. Alla Swedavias anställda på flygplatsen är också permitterade. Krisen innebär också att Malmö Airports hyresgäster restaurangerna, kioskerna och kaféerna har drabbats hårt och till största delen har stängt.

Ett stenkast från terminalen ligger Sturup Airport Hotel och normalt bor här ett stort antal charterresenärer och besättningar varje vecka, berättar vd Jonas Svensson. Men den inställda flygtrafiken och konferenser och fester har gjort att hotellet har drabbats mycket hårt. Trots det är hotellet fortfarande öppet och Jonas hoppas att andra gäster ska börja använda sig av hotellet när de vill uppleva den fantastiska omgivande naturen. Till exempel vandrare eller cyklister.

På återvinningsföretaget Ågab är det full aktivitet med lastare som kör och hanterar grus, makadam, jord och asfalt som ska säljas till företag och privatpersoner. Här har man ännu märkt av någon nedgång men är givetvis ödmjuka inför vad som kan vänta under hösten.

Just nu är det extra viktigt för kommunen att få en bild av hur våra företag påverkas av coronakrisen och därför har vi fortsatt att göra många företagsbesök och ha kontakt med många företagare under våren och hösten.

Publicerad 2020-12-20 kl 08:07
Sidansvarig: Martin Bard
Uppdaterad 2022-03-25 kl 15:56