Stäng

”Med gemenskap bryter vi ensamheten”

Namn: Pia Evander
Yrke: Undersköterska på Stella dagcentral i Svedala
Antal år i Svedala kommun: 28 år

Vad är det bästa med ditt arbete?
Allt, jag har det bästa arbetet jag kan tänka mig! Jag går till mitt arbete med glädje och hoppas göra dagen så bra som jag kan för mina kollegor och besökare. Det blir många möten under en arbetsdag, med ett gott bemötande går det att skapa tillit och trygghet för mina besökare. Att uppleva den sociala gemenskapen över en kopp kaffe med hembakt gör mig varm om hjärtat.

Jag har ett varierat och flexibelt arbete. Jag planerar och förbereder månadsprogram med bland annat stående aktiviteter och träffar varje månad. Det är till exempel sittgymnastik, lunch, bingo, IT-hjälp, manikyr, fikastunder och handarbetscafé där vi tillsammans gör hjärtekuddar till förmån för bröstcancerföreningen. Flera gånger under året bjuder vi in till musikunderhållning eller föreläsning, och ibland har vi kvällsunderhållning med enklare förtäring. Att se mina besökare klä upp sig och ha känslan av att gå bort sätter guldkant på tillvaron. Är mina besökare nöjda så känner jag att jag har lyckats.

Hur trivs du med Svedala kommun som arbetsgivare?
Jag började som sommarvikarie för 28 år sedan och är fortfarande kvar. Det är ett gott betyg på hur Svedala kommun är som arbetsgivare. Svedala är den lilla kommunen där jag som anställd blir sedd och har chans att utvecklas. Här har jag fått möjlighet att ta flera steg i min karriär, att kunna vidareutvecklas inom mitt arbete. Det är en fantastisk möjlighet!     

Som anställd är det viktigt att vara delaktig, vara med och påverka och göra det bästa för kommunens invånare. I min anställning har jag betydelsefulla sidouppdrag, en viktig kompetensutveckling för att utvecklas i mitt arbete.

Jag är:
- Språkombud som innebär att skapa en språkutvecklande arbetsplats. Det kan till exempel handla om att vara behjälplig vid dokumentering då man har annat modersmål än svenska.

- Vårdambassadör som innebär att sprida en positiv bild av yrket för att inspirera fler att vilja arbeta inom vård och omsorg.

- Steg 3-handledare. Det handlar bland annat om att ta emot nyanställda, att handleda medarbetare med handledarutbildning, och att träffa kollegor från olika verksamheter för erfarenhetsutbyte.  

- Anhörigstöd som innebär att motverka ensamhet bland äldre genom samtal eller hembesök som kan minska deras isolering.

Hur märker du att du gör skillnad för kommuninvånaren?
Dagligen möts jag av ett leende, en kram eller ett vänligt ord. Då vet jag att jag har gjort skillnad. Jag vill få besökare delaktiga på olika aktiviteter. Till en början säger många "detta klarar inte jag", men sedan slutar det ofta med "tack för att du drog med mig, jag kände mig verkligen behövd".

Jag vill skapa delaktighet kring bordet över en kopp kaffe. Jag får ofta höra hur trevligt vi har på dagcentralen och vilka fantastiska kakor som bakas till kaffet. Det är att göra skillnad att ha en central mötesplats där alla känner sig välkomna. Med gemenskap bryter vi ensamheten och besökarna får möta andra som är i samma situation i livet.

Berätta om ett minne från din tid i Svedala kommun
Det är svårt att berätta om ett specifikt minne efter så många år i kommunen. Mina minnen är många. Men jag väljer det här då…

Som ny i hemtjänsten gjorde jag hembesök hos ett par. Jag träffar en anhörig än idag, och att höra hen fortfarande prata gott om våra möten – trots att det gått 26 år – värmer i hjärtat.

Detta visste ni inte om mig
Jag blev årets handledare i Skåne 2017 med motiveringen:
”Pia visar på både mod och engagemang i sin roll som handledare. Genom noggrann planering och dialog arbetar hon målmedvetet för att den studerande ska få ut så mycket som möjligt av sin praktik. I sin roll som handledare steg tre är Pia ett utmärkt gott stöd för sina handledarkollegor.” 

Pia Evander

Publicerad 2023-06-08 kl 14:25
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2023-11-03 kl 13:35