Riktlinjer distansarbete och möten
Kontakt
Svedala kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som möter medarbetarnas behov av att kunna kombinera arbetsliv med privatliv. Att erbjuda medarbetare att utföra sitt arbete på distans kan skapa engagemang och motivation och bidra till ett hållbart arbetsliv med minskad stress och lägre sjukfrånvaro. Dessutom minskar distansarbete på arbetsresor vilket bidrar till miljömässig hållbarhet
Distansarbete
I Svedala kommun ska alla medarbetare erbjudas en attraktiv, kreativ och ur arbetsmiljösynpunkt säker arbetsplats där medarbetarna lär känna varandra, bygger relationer och utvecklas genom fysiska möten i vardagen. Huvuddelen av arbetstiden förläggs alltid på ordinarie arbetsplats. Distansarbete kan erbjudas som ett komplement där så är möjligt. Med distansarbete avses arbete i medarbetarens hem eller motsvarande.
Distansarbete är en möjlighet och bygger på ömsesidig tillit och förtroende mellan medarbetare och chef. Såväl chef som medarbetare kan acceptera eller avböja ett önskemål respektive erbjudande om distansarbete. Chefen har alltid ett helhetsansvar för att verksamheten ska nå sina mål och har att beakta fysiska, sociala, tekniska och kompetensmässiga förutsättningar inför beslut om distansarbete är aktuellt. En avgörande förutsättning är att verksamhetens behov och arbetsuppgifternas karaktär lämpar sig för distansarbete.
Möten
Vid val av mötesform är det alltid den som tar initiativ till mötet som avgör om mötet ska hållas digitalt eller fysiskt och om hybridmöte kan tillämpas. Inför partssammansatta möten för den som initierat mötet dialog med övriga parter om lämplig mötesform.
Inför val av fysiskt eller digitalt möte tar den som initierat mötet hänsyn till exempelvis:
Syftet med mötet
Korta avstämningar eller möten där dialog är ett mindre inslag och där det är tydligt vad som ska göras fungera bra digitalt. Kreativa möten, möten som syftar till att lösa problem eller att fatta beslut och där dialogen är av vikt blir mest effektiva om man träffas fysisk.
Hur väl mötesdeltagarna känner varandra
Möten där deltagarna känner varandra och sedan tidigare och har ett väl uppbyggt samarbete har lättare att hantera digitala möten.
Antalet deltagare på mötet
Ju fler deltagare på möten där dialog är ett viktigt inslag, desto mer lutar valet på ett fysiskt möte. Möten som i huvudsak syftar till att delge information i kombination med många deltagare kan med fördel hållas digitalt.
Avstånd mellan mötesdeltagarna
Ju längre sträcka det är mellan mötesdeltagarna desto mer lutar valet mot ett digitalt möte. Särskilt vid externa möten med andra kommuner, organisationer och företag. Digitala möten sparar tid, pengar och gynnar klimatet.