Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ungas Fritid utökar till Klågerup

Publicerad 2023-05-29 kl 12:02
Uppdaterad 2023-05-30 kl 11:56

Ungas fritid är en kommunal mötesplats som finns för ungdomar 12-18 år och har mötesplatser i Svedala och Bara fyra dagar i veckan. Efter sommaren öppnar även en mötesplats för ungdomar i Klågerup igen.

”Det var på en ungdoms eget initiativ. Med stöd av mig skrev han ett förslag på ”Idé Svedala.” Förslaget fick så många röster av kommunens invånare att kulturnämnden valde att ta upp det, ” berättar Johanna Gustavsson som arbetar på Ungas fritid som fritidsassistent. ”Ungdomen ville ha en mötesplats i Klågerup för att ha någonstans att träffas och stärka den gemenskap som finns i byn” säger Johanna.

Att ha en strukturerad fritid med stöttande vuxna är en viktig del för att må bra visar forskningen. I Svedala kommun har man arbetat länge för att ha mycket god kontakt med ungdomarna och visat dem värdet av en strukturerad fritid och det har gett väldigt bra resultat. Arbetet har även uppmärksammats på nationellt plan.

”Det är viktigt vi arbetar förebyggande” säger Johanna, ”om vi finns där för ungdomarna nu och coachar dem på rätt sätt så har de en grund för mycket i livet”.

Klågerup har tidigare haft en mötesplats men den pausades i samband med pandemin. Men från den 23 augusti så är det öppet igen varje onsdag antingen i skolan eller i klubbhuset, det är inte helt bestämt var än. Varje onsdag kommer verksamheten flyttas från Bara till Klågerup.

”Mötesplatserna är till för att hänga med kompisar, spela spel, pyssla, röra sig, snacka och inte minst kunna prata med vuxna som arbetar med ungdomar” berättar Emma Åkesson som också arbetar på mötesplatsen i Bara som fritidsassistent. ”Ungdomar har ett behov att bli sedda och lyssnade till och det arbetar vi med. Vi uppmuntrar dem till att de själva ska komma med idéer på vad de kan göra på sin fritid, och att de ska planera och genomföra sina idéer. Dels så arbetar vi med hur de kan vara med och påverka samhällsutvecklingen genom ungdomsrådet i kommunen och som nu; de lär sig att man kan bli hörd genom att skriva ett förslag på ”Idé Svedala” om att de bör öppna en mötesplats i Klågerup och så blir det så. Det är stärkande för dem” avslutar Emma.

Fakta: Ungas fritid öppnar ny mötesplats i Klågerup den 23 augusti kl. 18.00.

 

Vill du också lämna ett förslag? Här kan du göra det:

https://www.svedala.se/paverka/politik-och-demokrati/delta-och-paverka/ide-svedala/

 

 

Fritids assistenterna Emma och Johanna.

Sidansvarig: Karin Rosvall