Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala kommun öppnar upp en visselblåsarfunktion

Publicerad 2022-06-15 kl 15:07

Nu finns det en visselblåsarfunktion i Svedala kommun. Via den kan personer anmäla allvarliga missförhållanden i kommunens organisation.

I december började en ny visselblåsarlag gälla i Sverige. Den utgår från EU:s nya visselblåsardirektiv och är ett skydd för personer som rapporterar om missförhållanden. Lagen innehåller nya krav och rättigheter jämfört med tidigare lagstiftning. Senast den 17 juli i år ska kommunala arbetsgivare ha öppnat upp en visselblåsarfunktion, men redan nu är alltså Svedala kommun igång.

Visselblåsarfunktionen är en rapporteringskanal för att anmäla allvarliga missförhållanden i kommunens organisation. Den är till för:

  • Medarbetare
  • Uppdragstagare
  • Praktikanter
  • Andra personer som har en arbetsrelaterad roll i Svedala kommun
  • Tidigare kommunanställda
  • Personer som söker arbete inom kommunen

Anmälaren kan också känna sig trygg med att anmälan tas emot och hanteras på ett korrekt sätt.

Genom visselblåsarfunktionen kan till exempel en medarbetare rapportera misstanke om att en förtroendevald, en chef i ledande ställning eller en nyckelperson i kommunen har begått ett allvarligt fel som inte kan hanteras inom organisationen. Det kan handla om att något har gjorts felaktigt, eller att något som borde vara gjort inte har gjorts. Detta gäller generellt inom alla områden så länge det finns ett allmänintresse av att informationen kommer fram.

Allvarliga missförhållanden kan till exempel vara muta, bedrägeri, stöld, jäv, olämplig bisyssla eller en situation där någon får privat vinning på grund av sin befattning. Det kan också handla om lagbrott, närstående som gynnas, eller allvarliga avvikelser från interna riktlinjer och regler i tjänsten.

Svedala kommun har valt att anlita en extern mottagnings- och utredningsfunktion för visselblåsarfunktionen. Här kan du läsa mer om visselblåsarfunktionen.

Sidansvarig: Linda Holst