Stäng

Pressmeddelande: Spångholmsskolan byggs ut, byggs om och renoveras

Kommunstyrelsen har beslutat om en stor satsning på Spångholmsskolan. Förutom åtgärder för att komma tillrätta med fukt och förhöjda värden av sporer handlar det om ombyggnader och anpassningar som moderniserar hela skolan. Livslängden förlängs därmed både ur ett tekniskt perspektiv och ur ett verksamhetsperspektiv. Kostnaden för hela projektet beräknas till 59 miljoner kronor.

Efter att provtagningar visade på fukt och förhöjda värden av olika sporer på Spångholmsskolan sommaren 2020 vidtog Svedala kommun omgående åtgärder. Bland annat sköts terminsstarten upp av försiktighetsskäl, så att fastighetsbolaget Svedab kunde göra vissa kortsiktiga insatser för att säkra inomhusmiljön. Arbetsmiljöingenjörer, miljöinspektörer och företagshälsovården har gjort utredningar och undersökningar samt lämnat rekommendationer på åtgärder som har följts i detalj.

– Vi har verkligen gått till botten med det här för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt. Det senaste året har såklart varit jobbigt på flera sätt. Detta berör ju många människor – elever, vårdnadshavare och medarbetare – som med rätta har förväntningar, önskemål och krav på en fungerande skolmiljö, säger Fredrik Aksell, utbildningschef i Svedala kommun.
Nu har kommunstyrelsen beslutat att bygga ut, bygga om och renovera skolan.

– Svedala kommun kommer inte att ge sig förrän vi är nöjda med Spångholmsskolan. Därför känns det nu bra att det finns en plan framåt. Denna satsning är ett beslut med framtiden i sikte, fortsätter Fredrik Aksell.  
Inför kommunstyrelsens beslut har många aktörer varit inblandade – utbildningsnämnden, skolans personal, fackliga företrädare, fastighetsägare, olika experter, arbetsmiljöingenjörer, skyddsombud, hälsovård, och så vidare. I korthet omfattar renoveringen:

  • Fuktsäkring av skolan
  • Ny takbeläggning
  • Byte av fönster och skadade väggpartier
  • Ombyggnad av ventilationsanläggning, undertak och belysning
  • Säkerställa dränering i atriumgårdar
  • Byte av toaletter och hygienutrymmen
  • Inre ytskikt som målning och golv
  • Nytt golv i sporthallen

Arbetet påbörjas redan i höst. Inför våren 2022 kommer delar av skolan att stängas av och renoveras i etapper. Då kommer tillfälliga paviljonger vara på plats som ersättningslokaler. Även Baraskolan och Kuben kommer att användas. Renoveringen är planerad att vara genomförd i sin helhet till starten av höstterminen 2023.

Dessutom ska en ny byggnad stå klar redan 2022. I den ska några årskurser ha sin undervisning, men även elevhälsa och skolledning flyttar in. Det blir ett välbehövligt tillskott av lokaler och den nya bygganden blir en viktig del i arbetet för en god arbetsmiljö på Spångholmsskolan. I samband med utbygganden ska även befintliga laborationssalar och slöjdsalar byggas om och moderniseras.

Under byggtiden kommer arbetsmiljön att påverkas. Därför satsar kommunen på extra städning i lokalerna. Det finns en handlingsplan för elever och medarbetare som upplever obehag eller irritation. Sedan tidigare är företagshälsovården med läkare- och arbetsmiljöingenjörer inkopplade, och skyddsombud hålls underrättade.

– Vi har en spännande resa framför oss även om det blir lite annorlunda för elever och medarbetare den närmaste tiden. Men Svedala kommun har ett tydligt mål i sikte: En bra skolmiljö som andas trivsel, trygghet, kunskap och kreativitet, säger Fredrik Aksell.

För mer information:

Fredrik Aksell, utbildningschef i Svedala kommun, telefon 040-626 87 71, fredrik.aksell@svedala.se 

Publicerad 2021-05-28 kl 11:48
Uppdaterad 2022-12-05 kl 13:32