Stäng

Riskklassning

Kontakt

Hanna Persson
Miljöinspektör
040 - 626 80 00
registrator.bmn@svedala.se

Den 1 januari 2024 införde Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter.

Alla vill vi dricka friskt vatten och äta säker mat. Därför kontrollerar Bygg och miljö alla som arbetar med livsmedel.

Kommunen riskklassar din verksamhet

För dig som ska eller precis har lämnat in en anmälan om registrering av en livsmedelsanläggning betyder det du behöver lämna in uppgifter så att Bygg och miljö kan riskklassa din verksamheten. Det gör du via denna e-tjänst:

Självservice: Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter

Din riskklassning resulterar bland annat i en kontrollfrekvens - det vill säga hur ofta din verksamhet kommer få kontroll.

Riskklassningsmodellen

Riskklassningsmodellen tar hänsyn till de olika typerna av hantering som kan ske inom samma verksamhet för att ge en rättvis bild av vilken typ av hantering din anläggning har. Kontrollerna ska styras dit den är mest effektiv helt enkelt. Det betyder att det blir mer livsmedelskontroll tidigare i livsmedelskedjan, för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister. Till exempel får grossister mer kontroll än butiker för att upptäcka brister så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan. Med riskklassningsmodellen blir alla enheter i Sverige bedömda på samma sätt, oavsett var i landet man befinner sig.

Modellen är anpassad efter EU-rapporteringen och obligatorisk att följa för alla kontrollmyndigheter.

Debitering

Bygg- och miljö efterhandsdebiterar alla livsmedelsverksamheter som vi har varit på besök hos. Du innebär att du kommer bli fakturerad efter hur mycket tid vi har lagt ner på kontrollärendet; kontroll på plats, förberedelse, efterarbete och administration. Ju mer förberedd du är desto kortare tid tar besöken. Har du frågor om detta så kontakta oss.

Livsmedelsverket har mer information

Vill du läsa mer om riskklassningsmodellen hänvisar vi till Livsmedelsverket. Där finns också bra information om livsmedelshantering och vad du kan tänka på vid olika typer av hantering.

www.livsmedelsverket.se

Publicerad 2023-08-30 kl 14:26
Sidansvarig: Ronja Tavakolnia
Uppdaterad 2025-03-13 kl 10:25