Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Nya diken ska hjälpa vid översvämningar på Segestrand

Publicerad 2024-09-16 kl 14:50

Gång- och cykeltunneln på Segestrand i vintras.

I vintras vattenfylldes gång- och cykeltunneln på Segestrand efter ett skyfall. Nu vill Svedala kommun försöka förhindra översvämningar av det här slaget. Detta genom att göra nya vattendiken på båda sidor om järnvägsspåret. Grävarbetet börjar nästa vecka.

Det var inte första gången som det blev problem vid tunneln på Segestrand efter kraftigt regn. Därför vill kommunen nu försöka leda vattenflödena på ett bättre sätt med de nya dikena.
– På södra sidan av järnvägsspåret, vid Tegelbruksområdet, gräver vi ett helt nytt dike mellan Segeå och dammen som finns där för att samla upp vatten. När ån svämmar över hoppas vi på så sätt kunna leda vattnet till dammen i stället för att det rinner ner i tunneln som det gör idag, berättar Jonas Hult, enhetschef på Gata.

Även på norra sidan kommer det att ske grävarbeten.
– Här finns redan ett mindre dike mellan tunneln och den lilla dammen som ligger bredvid lekplatsen. Detta kommer vi att göra större så att det klarar mer vatten när det regnar mycket. Då hoppas vi att tunneln klarar sig även från norra sidan vid en översvämning, säger Jonas och fortsätter: 
– Vatten är mycket oberäkneligt och svårt att styra men vi tror att dessa nya diken ska hjälpa.         

Samtidigt som arbetet med dikena sker kommer kommunen även att ta bort den lilla lekplatsen på norra sidan. Den är i väldigt dåligt skick och strider dessutom mot detaljplanen. Leksugna barn drabbas dock inte. Det finns flera andra och större lekplatser i området, till exempel vid Tegelbruket precis på andra sidan järnvägsspåret. Enligt Svedala kommuns policy ska det inte vara mer än max 400 meter mellan lekplatser inne i tätorterna och detta uppfylls utan problem ändå.
– Det blev helt enkelt fel en gång i tiden när man gjorde en lekplats där. Nu när den ändå är så nedgången passar vi på att göra om och göra rätt. På den här ytan planerar vi i stället att göra något trevligt med sittplatser och som inte går emot detaljplanen, säger gatu- och parkchef Johanna Eriksson.

Sidansvarig: Daniel Bramsell