Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Nu öppnar Månsbutiken upp sina dörrar

Publicerad 2024-09-19 kl 15:18
Uppdaterad 2024-09-20 kl 13:38

Deltagare och personal på Månsbutiken ser fram emot sin nya secondhandbutik.

En dröm blev till verklighet när daglig verksamhet inom LSS kunde öppna sin egen secondhandbutik Månsbutiken. Med stöd från den ideella föreningen Björk & Frihet slog butiken idag upp sina portar på Månsgatan 5 i Svedala. Premiäröppningen bjöd på nyfikna besökare och en hel del fynd.

- Det känns fantastiskt att vi nu har en egen butik, detta är något vi har drömt om länge. Deltagarna är så glada och stolta. Vi gör något som skapar mening för både dem och för miljön genom återbruk, säger Emilla som är stödpedagog inom LSS och arbetar i Månsbutiken.

I butiken säljs det bland annat kläder för stora och små, skor, accessoarer och smycken som deltagarna noggrant sorterar och väljer ut. Materialet hämtas upp från Ystad och tas till butiken i Svedala. Här väljer deltagarna ut om det ska vidare till Björk & frihets butik i Malmö eller om det ska säljas i Månsbutiken. Det som ska slängas ges till Sysav, som återvinner materialet och ger det nytt liv.

– Vi försöker se till att det som säljs i vår butik håller bra kvalitet och är prisvärt. Om man vill går det även att skänka kläder direkt till oss. Det är bara att komma förbi när vi har öppet eller lämna det i vår låda som finns utanför butiken, berättar Emilla.

Butiken är öppen varje torsdag – med visioner om att växa i framtiden

Butiken håller öppet varje torsdag kl. 10–12 och ligger på Månsgatan 5 i Svedala. Den startar nu i en liten skala, men förhoppningen är att den ska kunna växa och hålla öppet oftare i framtiden.

– Vi ser verkligen fram emot att driva butiken och förhoppningsvis se den växa. Vi hoppas på att många vill besöka oss nu när vi öppnat, säger Emilla.

Prislappar som ligger på en låda. Foto.

Ett driva en egen butik är en ny upplevelse för många och innebär nya arbetsuppgifter. För att deltagarna ska kunna göra så mycket som möjligt själva används färgkoder vid prissättning. Alla prislappar har förutom att markerats med siffror även en färg kopplad till siffran.

– Alla är olika, vissa har enklare att ta till sig siffror och andra färger. Genom att koppla siffrorna till färger så underlättar det för våra deltagare och gör det möjligt att inkludera fler i arbetet ute i butiken, berättar Armend som är stödpedagog inom LSS tillsammans med Emilla.

 

Sidansvarig: Julia Billinger