Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Företagsklimatet – bästa utvecklingen i Skåne senaste åren

Publicerad 2024-09-25 kl 12:56
Uppdaterad 2024-09-25 kl 13:32

Från vänster: Louise Sandell – kommunikationschef, Erik Stoy (M) – kommunstyrelsens ordförande, Martin Bard – näringslivsutvecklare, Johan Lundgren – kommundirektör, Ronny Johnsson (SD) – oppositionsråd, Kosovar Gashi – näringslivschef, Ambjörn Hardenstedt (S) – oppositionsråd, Malin Tell – bygg- och miljöchef, Teresa Fridell – stabschef, och Mathias de Maré – samhällsbyggnadschef.

Svedala kommun har den bästa utvecklingen i hela Skåne de senaste fem åren. Detta visar Svenskt Näringslivs årliga kommunranking för företagsklimatet som presenterades idag. Kommunen når också sin högsta placering någonsin. Svedala hamnar på plats 44 av Sveriges 290 kommuner och på plats 9 av Skånes 33 kommuner.

236, 224, 151 och 84. Det här är Svedala kommuns placeringar i Svenskt Näringslivs kommunranking mellan 2020-2023. Med dagens 44:e plats har kommunen klättrat ytterligare 40 placeringar sedan förra året och sammanlagt 192 på fyra år. Detta gör alltså att Svedala kommun har den bästa utvecklingen i hela Skåne de senaste fem åren, och sett till årets ranking är det bara Perstorps kommun som klättrar fler placeringar.        

– Det är mycket glädjande att få ta del av rankingresultatet! Ett starkt och blomstrande näringsliv är avgörande för kommunens utveckling, jobbskapande och för att kunna erbjuda god livskvalitet. Vi är väldigt nöjda över framstegen som gjorts inom ett av våra viktiga målområden, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).

Svenskt Näringslivs ranking bygger främst på en enkätundersökning. Totalt har drygt 32 100 företag betygsatt sin upplevelse av hur det är att driva företag lokalt och nationellt. Ungefär 200 av Svedala kommuns ca 1700 registrerade företag har fått enkäten, i första hand medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. På den viktiga frågan "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?" får Svedala betyget 3,87 på en sexgradig skala. Det är en höjning för femte året i rad och det bästa enkätresultatet någonsin i undersökningen.   

– Vi upplever tydligt att bilden av Svedala som attraktiv näringslivskommun har förbättrats markant de senaste åren. Det är klart att vi idag känner stolthet över att vårt målmedvetna arbete gett goda resultat. Fler företag hittar hit, dialogen med vårt näringsliv stärks ständigt och samarbetet mellan företagen sinsemellan utvecklas hela tiden, säger Kosovar Gashi, näringslivschef på Svedala kommun.

I enkätundersökningen ökar Svedala kommun på 10 av 15 områden. De största förbättringarna är:

  • Information till företagen
  • Företagens engagemang för företagsklimatet
  • Kommunpolitikers attityder
  • Skolans kontakter med näringslivet

– Arbetet med företagsklimatet är långsiktigt. En kommun kan stiga eller falla ett enskilt år, men det viktiga är utvecklingen under längre tid. Här har Svedala kommun imponerat stort de senaste åren och visat att det finns en tydlig plan kring hur de vill förbättra företagsklimatet, säger Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Fakta

Läs mer om Svedala kommuns resultat i årets företagsranking

Diagram som visar Svedala kommuns rankingplaceringar de senaste 5 åren. En pokal visar också årets placering: 44. Illustration.

Utvecklingen av Svedala kommuns ranking de senaste åren.

Sidansvarig: Julia Billinger