Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala kommun blir medlem i VA SYD

Publicerad 2024-10-24 kl 08:18

Foto: VA SYD

Den 1 januari 2025 blir Svedala kommun medlem i VA SYD, det beslutade kommunfullmäktige igår kväll. Detta innebär att VA SYD då tar över VA-verksamheten i kommunen och ansvarar för att leverera dricksvatten samt hantera avloppsvatten och dagvatten.

Svedala kommun har expanderat mycket på senare år och kommer att växa ytterligare framöver. För VA-verksamheten ställer detta krav på mer resurser inom alla områden, infrastruktur och tjänster.

VA SYD är ett kommunalförbund med fem medlemskommuner just nu: Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. De har över en halv miljon kunder och verksamheten är i gång dygnet runt. Vid årsskiftet ansluter alltså även Svedala kommun.  
– Som en av Sveriges största vatten- och avloppsorganisationer har VA SYD en organisation, resurser, kapacitet och kompetens för att möta framtidens utmaningar. Det handlar om allt från samhällsplanering och utveckling till innovation, forskning och säkerhet. Detta är svårt för en liten kommun som Svedala att klara själv över tid. En majoritet av Skånes kommuner ingår redan i någon samverkan kring VA och det är naturligt att vi i Svedala också samarbetar med våra grannar för att trygga framtidens VA-tjänster, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M). 

Redan idag är Svedala kommun avtalskund hos VA SYD. Sedan 2014 tar de hand om avloppsvattnet från Bara och Klågerup med omnejd.
– Detta fungerar utmärkt, så det här är ett naturligt steg. Ett medlemskap i VA SYD är både väl förankrat och väl förberett inom kommunen, fortsätter Erik Stoy. 

När medlemskapet träder i kraft kommer VA SYD äga de allmänna VA-anläggningarna i kommunen. Detta är till exempel ledningsnät, öppna dagvattenanläggningar, pumpstationer och verk som krävs för att uppfylla VA-huvudmannens ansvar enligt vattentjänstlagen.

Fakturan kommer från VA SYD

Ca 86 procent av Svedala kommuns invånare är anslutna till kommunalt VA. Vid årsskiftet blir de nya kunder hos VA SYD. Detta innebär bland annat att fakturan för vatten och avlopp kommer från VA SYD och att man kontaktar dem vid frågor som rör VA. Sista fakturan från Svedala kommun kommer i januari.   

Varje medlemskommun i VA SYD sätter sin egen nivå på VA-taxan utifrån de förutsättningar och den utveckling som sker i respektive kommun. Svedala kommuns VA-kollektiv kommer alltså även fortsättningsvis endast att betala för drift och underhåll av kommunens VA-arbete. Taxan påverkas dock av de olika kollektivens gemensamma intäkter och kostnader, till exempel intäkter från laboratorieverksamhet och kostnader för personal.

Personal kommer erbjudas att följa med     

Samtliga 17 personer som berörs av detta på Svedala kommun kommer erbjudas en anställning på VA SYD. Medarbetarna har med sig viktig lokalkännedom om kommunen och på så sätt blir övergången smidig.

Både Svedala kommun och VA SYD ser fram emot att utveckla den nära samverkan som redan finns inom flera VA-frågor. 
– Vi välkomnar Svedala kommun in till VA SYD! Nu fördjupar vi det goda samarbetet som pågått sedan lång tid tillbaka, säger Magdalena Beck, ordförande förbundsstyrelsen VA SYD.

Frågor och svar

Här är en snabbguide om hur det påverkar dig som kommuninvånare att VA SYD tar över VA-verksamheten från den 1 januari 2025:      

  • Du ska vända dig till VA SYD för frågor och hjälp med vatten och avlopp
  • Fastighetsägare får automatiskt ett kundnummer hos VA SYD
  • Fakturan för vatten och avlopp kommer från VA SYD. Sista fakturan från Svedala kommun kommer i januari  
  • Fastighetsägare ska lämna vattenmätarställning till VA SYD
  • VA SYD skickar sms vid driftstörningar i vattenleveransen
  • VA SYD:s kundblad ”Hållbart” kommer i brevlådan hos alla hushåll
  • Fastighetsägare ska anmäla flytt och ägarbyte till VA SYD

Avläsningskort för din avläsning av vattenmätare kommer snart från Svedala kommun. Detta fyller du i och skickar in som vanligt för 2024. Nästa avläsningskort kommer du att få av VA SYD under 2025.

Om du har kommunalt dricksvatten kommer det fortfarande från sjön Vomb, och precis som tidigare har det renats och kontrollerats noga för att säkerställa att det håller bästa kvalitet.

Så här kontaktar du VA SYD:  

  • Kundservice: 040-635 10 00 på helgfria vardagar eller via e-post, kund@vasyd.se
  • Felanmälan: Dygnet runt på 040-635 10 00
  • Mina sidor: Fastighetsägare kan göra ärenden via Mina sidor på vasyd.se. Logga in med BankID som privatperson, eller med organisations- och kundnummer som företag, flerfamiljsfastighet eller verksamhet
  • Webben: Du hittar svar på frågor, nyheter och allmän information om vatten och avlopp på www.vasyd.se 

Hur påverkas VA-taxan av medlemskapet i VA SYD?    
Varje medlemskommun i VA SYD sätter sin egen nivå på taxan. Alltså även när medlemskapet träder i kraft sätts taxan och taxenivån utifrån de förutsättningar och den utveckling som sker i Svedala kommun. Detta innebär att vårt VA-kollektiv betalar fortfarande bara för drift och underhåll av kommunens VA-arbete.  

Vid ett medlemskap i VA SYD påverkas dock VA-taxan av de olika kollektivens gemensamma intäkter och kostnader. Intäkter kommer till största delen från laboratorieverksamhet. Kostnader är främst för personal då VA SYD har en gemensam tjänsteorganisation för hela verksamheten. Den bygger på ett renodlat ansvar för funktioner i stället för att ta hänsyn till kommungränserna. De gemensamma intäkterna och kostnaderna fördelar VA SYD mellan kollektiven.     

Alla intäkter och kostnader som kan bindas direkt till respektive kollektiv belastar endast detta kollektiv.

Av Svedala kommuns invånare är ca 86 procent anslutna till kommunalt VA. Dessa personer kallas VA-kollektivet. Det är VA-kollektivet som tillsammans bekostar driften och underhållet av allt arbete som rör vatten och avlopp i en kommun. Detta arbete är alltså inte skattefinansierat utan finansieras av VA-taxan. Alla kostnader ska fördelas lika efter tjänst och förbrukning. Ökar kostnaderna så ökar avgifterna. VA-kollektivet ska bära sina egna kostnader och gå runt ekonomiskt, inte gå med vinst.     

Det är viktigt att betona att varje kommuns VA-kollektiv (inom VA SYD) fortsatt ansvarar för den låneskuld som upparbetas och det ekonomiska resultat som verksamheten har över tid i den egna kommunen. 

Vad ingår i VA-avgiften?

Abonnenten betalar för produktion och distribution av dricksvatten, men även för rening av spillvatten från kök, toalett, dusch och tvättmaskiner. VA-verksamheten tar också hand om regnvatten från fastigheter och gator.

Mer information om VA-taxan och avgifter finns på webben

 

 

 

Sidansvarig: Daniel Bramsell