Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Nattvandrare finns nu även i Bara

Publicerad 2024-10-10 kl 14:48

I både Klågerup och Svedala har det sedan tidigare funnits nattvandrare, nu kan vi även lägga till Bara på listan! Det betyder att stora delar av kommunen täcks av nattvandrare, vilket är en viktig utveckling för våra ungas trygghet.

Vad är nattvandrare?

Nattvandrare är engagerade vuxna som rör sig ute på kvällar och helger, när många ungdomar vistas utomhus. De är frivilliga föräldrar, storasyskon, mor- och farföräldrar och andra vuxna som vill vara en trygg kontakt och stöd för våra unga. Verksamheten bygger helt på frivilligt engagemang. Som nattvandrare kan man bli den första vuxenkontakten på länge för en ungdom.

Jan-Olof Nilsson, en av våra nattvandrare i Bara, säger:

– Att vara nattvandrare är ett viktigt uppdrag. Ungdomarna behöver möta vuxna som tar sig tid för att prata med dem. Det är en fantastisk känsla och väldigt belönande när man märker att man har nått fram till en ungdom och kan göra skillnad.

Vad gör man som nattvandrare?

Förutom att vandra kvällar och nätter, arrangerar nattvandrarna aktiviteter för ungdomar. I Klågerup driver de exempelvis en öppen hall, där unga kan delta i olika sportaktiviteter tillsammans med nattvandrarna. Nattvandrarna har ingen fast rutt utan går där de behövs som mest. Efter varje vandring utvärderar de var de har varit och var närvaron behövs framöver.

Nattvandrarens viktiga roll

Som nattvandrare har du en viktig roll i att skapa trygghet. Du är ingen polis, men finns där för att stötta ungdomarna och hjälpa dem att känna sig sedda. Jan-Olof har varit nattvandrare sedan 2002 och är nu regionansvarig för Skåne, Blekinge och södra Halland. Han beskriver hur kontakten med ungdomarna byggs upp över tid:

– Det är vanligt att första gången vi möter ungdomarna så springer de i väg och gömmer sig, andra gången undrar de vem man är, och tredje gången frågar de om vi får betalt. När de väl förstår att vi finns där för dem och inte har någon baktanke så brukar vi kunna börja bygga en relation och skapa tillit till varandra.

Vill du göra skillnad?

Fler nattvandrare behövs. Om du vill veta mer kan du besöka vår sida om nattvandrare för att hitta kontaktuppgifter till respektive ordförande:

Nattvandrare i Svedala kommun

Jan-Olof har varit nattvandrare sedan 2002 och är nu regionansvarig för Nattvandrarna Skåne, Blekinge och södra Halland.

Sidansvarig: Julia Billinger